Ondernemerschap en ondernemer eigenschappen

Wat is het verschil tussen een ondernemer en een ondernemende werknemer? Hoe wordt je een echte ondernemer? Zoeken wij als ondernemer of manager altijd die zelfstandige werknemer? Er is veel geschreven over intern ondernemerschap en de verandering in de functie-eisen bij vacatures. Toch lijkt de mate van zelfstandigheid en drive wel doorslaggevend te zijn. Zeker wanneer in de functie een meer creatieve manier van werken wordt gevraagd om in de huidige markt succesvol te blijven.Een ondernemende werknemer gebruikt alle middelen die nodig zijn om tot een oplossing te komen. Niet direct harder werken maar vaak slimmer werken. Risico’s nemen en proactief handelen zijn kenmerken die vaak gekoppeld worden aan ondernemerschap maar ook goed passen bij zelfstandigen in loondienst. Voor de ondernemer en manager verschuift de dagelijkse inhoudelijke aansturing van het beheersen van processen naar het sturen op risico’s. Dat zorgt in ieder geval voor wat andere punten op de agenda van het eerstvolgende werkoverleg!


Ondernemer worden

Kun je een echte ondernemer worden? Of zit dat in je genen? Want iedereen kan risico’s nemen als daar geen verregaande consequenties aan worden verbonden. Dus naast het dragen van de risico’s heeft ondernemerschap ook iets te maken met de keuze om de gevolgen te accepteren. Niet alleen financieel, maar ook sociaal en juridisch. Want ondernemen doe je niet alleen voor het geld. Het geeft je de onuitputtelijke kracht om door te gaan waar anderen stoppen. Mag je dat verwachten van een werknemer?

Iedere ondernemer heeft persoonlijk overwegingen die hem of haar het beste motiveren. Elke dag de motor draaiende houden en zorgen voor voldoende nieuwe brandstof. Veel ZZP-ers die ik spreek werken vaak veel en hard omdat ze vol zijn van hun bedrijf. Elke dag en de hele dag bezig met de business. Met als gevolg dat ze uiteindelijk na weekenden door te gaan een keer helemaal instorten. Een paar dagen relaxen en weer verder. Eigenwijs en tegen beter weten in weer achter de omzet aan jagen! Ik heb het voordeel gehad om met meerdere ondernemers samen te werken aan projecten. Dat maakt de verdeling van taken weer makkelijker en zorgt voor overzicht. Vooropgesteld dat er iemand het overzicht bewaakt! Maar in een aantal gevallen kom je erachter dat zelfstandigheid en ondernemerschap soms ver uit elkaar liggen. Samenwerkingen stranden door verschil in ambitie en drive. Je krijgt dan het gevoel dat je weer in loondienst werkt. Ongeduldig en te veel bezig met politiek. Dat vraagt dan weer om een creatieve oplossing zodat je de volgende dag weer verder kunt ondernemen.


Ondernemer blijven

Nu heb je alle ondernemer eigenschappen gecheckt en je bent door! Hoe zorg je nu voor continuïteit? Het is leuk om succesvol te ondernemen, maar wat doe je als het even tegenzit? Heb je collega’s om je heen die jou van een heldere spiegel kunnen voorzien? Heb je een buddy via de ondernemersvereniging waar je tegenaan kunt praten? Of doe je alles zelf? Leren door vallen en opstaan, fouten maken en herstellen. Je kunt alleen ondernemer blijven als je daadwerkelijk de fout ook hersteld en daarvan leert om die fout niet nog eens te maken. Leren doe van je eigen ervaring, maar zeker ook van andere ondernemers. Daarom zijn er ondernemersverenigingen, seminars en managementboeken waar je alle informatie kunt aanhoren en doorlezen. Een ondernemer is creatief in het zoeken van antwoorden, maar heeft soms moeite met het stellen van de vraag.Met het OndernemersAdviesboek zorgen wij voor een laagdrempelige manier om antwoorden te krijgen en vragen te stellen.

En wanneer jij als ondernemer of ondernemende werknemer informatie wil delen, dan stellen wij ons platform graag ter beschikking.[button_link url=”https://www.ondernemersadviesboek.nl/Contact/” target=”]Neem contact met ons op![/button_link] [button_link url=”https://www.ondernemersadviesboek.nl/uw-vakkennis-met-ons-delen/” title=”Gratis uw vakkennis met ons delen” target=”_blank” style=”grey”]Schrijf een artikel[/button_link] [button_link url=”https://www.ondernemersadviesboek.nl/vakgebieden/” title=”Gratis uw vakkennis met ons delen” target=”_blank” style=”grey”]Bekijk de andere vakgebieden[/button_link]

Links:

Zoek je ondernemerschap of ondernemende werknemers?

Ondernemende werknemers gaan risico’s niet uit de weg

Ondernemende werknemers hebben ruimte nodig

Veel ondernemende werknemers in Nederland

Echte ondernemers schrijven geen businessplannen

Wat kenmerkt een goede ondernemer?

Ondernemersvragen stellen

Dit bericht is geplaatst in Boekreleases NIEUW. Bookmark de permalink.