TOP15 Boeken
met tips over liefde, zelfliefde & relaties

Waarschijnlijk heb je vragen als hoe kan ik liever zijn voor mezelf of hoe kan ik mijn liefdesrelatie verbeteren? Of ben je single en tref je steeds de zelfde soort man of vrouw of kan je die ene maar niet vinden?

Tof dat je hier bent en om aan jezelf te werken, lees boeken over de liefde, luister podcasts over de liefde of ga een cursus doen zodat jij helemaal klaar bent voor je juiste partner. Want dat verdien jij. Niks doen is geen optie vooral als je nu niet helemaal gelukkig bent of als je denkt dat het beter kan. Het begint met liefde voor jezelf.

Alleen wat is zelfliefde?
Zelfliefde is het accepteren en waarderen van jezelf, inclusief je gebreken en tekortkomingen. Het omvat het geven van prioriteit aan je eigen welzijn en het nemen van acties die goed voor je zijn. Zelfliefde kan leiden tot verbeterde zelfwaardering, veerkracht, en relaties met anderen. Het is belangrijk om op te merken dat zelfliefde niet hetzelfde is als egoïsme of arrogantie. Het gaat om een gezonde, evenwichtige houding ten opzichte van jezelf en anderen.
Kookboeken waar je van gaat watertanden

En hoe begin je met zelfliefde? Hier een aantal tips:

1. Leer jezelf kennen

Wees bewust van je eigen behoeften, interesses, sterke punten, en zwakke punten. Dit kan je helpen om jezelf te accepteren en waarderen.

2. Praat positief tegen jezelf

Praat tegen jezelf op een positieve manier en vermijd zelfkritiek. Focus op je positieve eigenschappen en prestaties, in plaats van je tekortkomingen.

3. Verzorg jezelf

Besteed tijd aan self-care activiteiten die jou helpen om je goed te voelen, zoals sporten, gezond eten, en genoeg slaap krijgen.

4. Accepteer jezelf

Accepteer dat je niet perfect bent en dat fouten maken normaal is. Wees niet te hard voor jezelf en vergeef jezelf wanneer je een fout maakt.

5. Leer grenzen stellen

Leer grenzen te stellen: Stel grenzen voor jezelf en communiceer deze grenzen duidelijk met anderen. Het is belangrijk om te leren “nee” te zeggen tegen verzoeken die niet goed voor je zijn.

6. Zoek hulp indien nodig

Als je moeite hebt om aan zelfliefde te werken, overweeg dan om professionele hulp te zoeken zoals een therapeut of coach.

Quotenet.nl - Nieuwe quote

Start met zelfliefde

Als laatste is er geen eenduidig antwoord op de vraag hoe je de liefde van je leven ontmoet, aangezien dit voor iedereen anders kan zijn en afhankelijk is van verschillende factoren. Echter, door aan zelfliefde te werken vergroot je wel je kansen om een gezonde en gelukkige relatie te vinden. Wanneer je van jezelf houdt, straal je meer zelfvertrouwen uit en ben je aantrekkelijker voor anderen. Je leert ook beter wat je wel en niet wilt in een relatie en kunt hierdoor bewuster kiezen voor een partner die bij jou past.

En dan?

Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van de liefde van je leven niet de enige of belangrijkste manier is om gelukkig te zijn. Blijf werken aan zelfliefde en richt je op het ontwikkelen van positieve relaties met vrienden, familie en collega’s. Op die manier kan je uiteindelijk een partner vinden die echt bij jou past en kan je samen een gezonde en gelukkige relatie opbouwen.

Boeken over liefde, zelfliefde en relaties

Wil je zelf aan de slag en is lezen voor jou een prettige manier om kennis op te doen op het moment dat het jou uitkomt? Bekijk hieronder mijn persoonlijke 3 favoriete boeken en de Top15 boeken met tips op het gebied van de liefde, zelfliefde & relaties.

Mijn 3 favoriete boeken over 

de liefde, zelfliefde en relaties:

Favoriet nr1. Liefdesbang van Hannah Cuppen

Favoriet nr2. De vijf talen van de liefde van Gary Chapman

Als tweede heeft het boek van Gary Chapman mij ook heldere inzichten gegeven hoe een ander in een relatie zit en hoe je dit goed op elkaar kan afstemmen. Want wat nu als jij echt weet waar jij en de ander gelukkig van wordt? Houdt hij meer van samen er op uitgaan of kookt hij graag voor je? En wat heeft hij of zij meegekregen vanuit de jeugd. Want dit is ook erg bepalend hoe iemand zich gewoontes heeft aan geleerd. 

In podcast #45 lees ik 5 pagina’s voor uit de vijf talen van de liefde. De 5 liefdestalen zijn een concept ontwikkeld door Gary Chapman en beschreven in zijn boek “The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts”. 

De 5 liefdestalen zijn:

1. Woorden van bevestiging

Dit omvat het gebruik van woorden om liefde, waardering en bewondering te uiten voor je partner. 

2. Quality time

Onverdeelde aandacht geeft aan je partner en tijd doorbrengt zonder afleiding.

3. Cadeaus geven

Je partner verrassen met cadeaus die zijn of haar liefde en genegenheid tonen.

4. Dienstbaarheid

Acties ondernemen om je partner te helpen en te ondersteunen in de dagelijkse taken.

5. Fysieke aanraking

Alle fysieke vormen van genegenheid, zoals knuffelen, kussen, handen vasthouden en seks.

Waarom is het zo belangrijk dit te weten?

Het begrijpen van de liefdestaal van je partner en jezelf is belangrijk omdat mensen verschillende manieren hebben om liefde en genegenheid te ontvangen en te geven. Door de liefdestaal van je partner te begrijpen en te spreken, kan je je partner zich geliefd en gewaardeerd laten voelen. Het kan ook helpen om misverstanden en communicatieproblemen in relaties te verminderen. 

Quality time

Bijvoorbeeld, als iemand de liefdestaal “quality time” heeft, maar zijn of haar partner voornamelijk cadeaus geeft, kan dit leiden tot gevoelens van verwaarlozing en onbegrepenheid. Door te begrijpen hoe je partner liefde ontvangt, kan je hierop inspelen en een sterke emotionele band opbouwen. Klik op zijn boek om direct naar bol.com te gaan.

Favoriet nr3. Liefde in verhouding door Esther Perel

Liefde in verhouding door Esther Perel. Over liefde en overspel in relaties

Wie is Esther Perel?

Tot slot mijn laatste favoriet: Esther Perel, natuurlijk al jarenlang de goeroe op het gebied van relaties en de dynamiek binnen koppels. Vooral hoe kan je er nu voor zorgen dat een jarenlange relatie spannend blijft met een opwindend sexleven binnen de stabiliteit van een vast relatie. Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt.

Ontrouw in relaties

De afgelopen tien jaar heeft Esther Perel de wereld rondgereisd en honderden koppels geïnterviewd die te maken kregen met ontrouw in hun relatie. In Liefde in verhouding probeert ze antwoord te vinden op de vragen: Waarom gaan we vreemd? Waarom bedriegen gelukkige mensen elkaar? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? En wanneer we het over overspel hebben, wat bedoelen we dan precies? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?

Trouw & ontrouw

Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw. Affaires kunnen ons volgens Esther Perel veel leren over relaties: ze bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. Met de juiste houding kunnen stellen, of ze nu samen blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen. In Liefde in verhouding geeft Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen. Erg interessant boek.

Hieronder tref je de TOP15 boeken met tips over liefde, zelfliefde & relaties.

Verwen jezelf met kennis over de liefde of geef een boek cadeau aan iemand waarvan jij denkt dat die een beetje extra liefde kan gebruiken.

Martijn Derikx: Het battle boek voor koppels 99 battles ga de strijd aan met je partner en leer elkaar nog beter kennen

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene 'talen' van liefde. We kunnen onze liefde laten blijken – door het geven van het beste deel van onze tijd; – door bemoedigende woorden; – door cadeaus; – door hulpvaardigheid; – door lichamelijke aanraking. Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren. Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een 'taal' die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Dit boek laat zien hoe je de eerste liefdestaal van jouw partner kunt herkennen en ontdekken. Breng al de vijf talen van liefde in praktijk en je kunt er zeker van zijn dat je partner jouw liefde voelt!

Alexandra Reinwarth: Waarom ik van je hou. De bijzonderste liefdesverklaring om in te vullen en weg te geven

Dit prachtige invulboek is het meest persoonlijke cadeau dat je kunt geven. Ingevuld is het een bijzondere liefdesverklaring. Ideaal voor Valentijnsdag! 'Waarom ik van je hou' is een lief en vrolijk invulboek met diepgaande, grappige en emotionele vragen en opdrachten, allemaal met maar één doel: jouw liefde voor de ander in woorden te vatten. Het is het meest persoonlijke cadeau dat je kunt geven, en eenmaal ingevuld is het ook nog eens een bijzondere liefdesverklaring.

Vaak ontbreken ons de woorden – en vooral de juiste – om aan een ander te zeggen hoeveel we van hem of haar houden. Terwijl er toch zoveel dingen zijn die we bewonderen, maar vaak is het moeilijk er even bij stil te staan en (vooral) het te zéggen. Daar komt nu verandering in! Want iedereen die liefheeft, heeft iets te vertellen. En iedereen die liefheeft, zit vol complimenten die hij de ander nog nooit heeft gemaakt. Schrijf het op. Lang leve de liefde!

Sue Johnson: Houd me vast zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie

Dr. Sue Johnson schreef Houd me vast, een bestseller voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken. We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Die hulp komt van dr. Sue Johnson, ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy. In Houd me vast maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties. Nu eenmalig als feestelijke jubileumuitgave.

James Clear: Atomic Habits the life-changing million-copy #1 bestseller

The PHENOMENAL International bestseller - 1 MILLION COPIES SOLD Transform your life with tiny changes in behaviour - starting now. People think that when you want to change your life, you need to think big. But world-renowned habits expert James Clear has discovered another way. He knows that real change comes from the compound effect of hundreds of small decisions - doing two push-ups a day, waking up five minutes early, or holding a single short phone call. He calls them atomic habits.

In this ground-breaking book, Clears reveals exactly how these minuscule changes can grow into such life-altering outcomes. He uncovers a handful of simple life hacks (the forgotten art of Habit Stacking, the unexpected power of the Two Minute Rule, or the trick to entering the Goldilocks Zone), and delves into cutting-edge psychology and neuroscience to explain why they matter. Along the way, he tells inspiring stories of Olympic gold medalists, leading CEOs, and distinguished scientists who have used the science of tiny habits to stay productive, motivated, and happy. these small changes will have a revolutionary effect on your career, your relationships, and your life.

Anne de Jong: Sorry, schatje. Het no-nonsense relatieboek voor goede en slechte tijden

Gemiddeld gaan stellen vijf jaar te laat bewust aan de slag met hun relatie. Dat is zonde, want liefde is een vaardigheid die iedereen kan leren. In Sorry, schatje leert Anne de Jong, dé relatiecoach van Nederland, je de vijf principes en tien essentiële skills die jou liefdesvaardig maken. Sorry, schatje geeft je de tools om:
Liefdevol en duidelijk te communiceren (en dat ook vol te houden).
Je partner op nummer één te zetten, zonder jezelf uit het oog te verliezen.
Positief ruzie te maken.
Te dealen met bindingsangst, verlatingsangst en andere moeilijke zaken.

Zo maak je de slechte tijden makkelijker en de goede tijden nóg leuker.

Sherry Argov: Why Men Love Bitches. From Doormat to Dreamgirl-A Woman's Guide to Holding Her Own in a Relationship

Do you feel like you are too nice? Sherry Argov's Why Men Love Bitches delivers a unique perspective as to why men are attracted to a strong woman who stands up for herself. With saucy detail on every page, this no-nonsense guide reveals why a strong woman is much more desirable than a yes woman who routinely sacrifices herself. Full of advice, hilarious real-life relationship scenarios, she says/he thinks tables, and the author's unique Attraction Principles, Why Men Love Bitches gives you bottom-line answers. It helps you know who you are, stand your ground, and relate to men on a whole new level. Once you've discovered the feisty attitude men find so magnetic, you'll not only increase the romantic chemistry - you'll gain your man's love and respect with far less effort.

Glennon Doyle: Ongetemd leven. Vind het lef om helemaal jezelf te zijn

Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in "Ongetemd leven' zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.

Door haar eigen verhaal met de lezer te delen geeft de auteur ons allemaal de kracht om gehoor te geven aan de innerlijke stem die wij te lang hebben genegeerd. Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn. Zou het niet fantastisch voelen om volledig en krachtig jezelf te zijn? "Ongetemd leven' is eerlijk, kwetsbaar en compassievol en Glennon Doyle inspireert als nooit tevoren. Daarnaast is dit een heerlijk meeslepend verhaal over liefde, vertrouwen en overwinning.

Courtney Peppernell: Pillow Thoughts

Make a cup of tea and let yourself feel. Pillow Thoughts is a collection of poetry and prose about heartbreak, love, and raw emotions. It is divided into sections to read when you feel you need them most.

Pieternel Dijkstra: Het relatiespel

In Erotische intelligentie laat Esther Perel zien dat het verlangen naar een gelijkwaardige, vaste relatie en een opwindend seksleven niet op gespannen voet hoeven te staan. Voor de oplossing van de schijnbare paradox tussen liefde en lust put ze uit haar rijke ervaring als psychotherapeut. Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend? De meeste mensen zoeken zekerheid in hun relatie. Ze willen een betrouwbare, monogame partner die ze door en door kennen. Maar een intieme en gelijkwaardige relatie leidt niet noodzakelijk tot een goed seksleven. En juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten.

In onze huidige maatschappij zijn de belangrijkste waarden die we nastreven in een relatie: gelijkwaardigheid, vertrouwen en eerlijkheid. Deze waarden zijn echter dodelijk voor een opwindend seksleven, dat juist gebaat is bij machtspelletjes, oneerlijke voordelen en verleidelijke manipulaties. Perel neemt ons mee in deze paradox tussen liefde en lust en toont aan dat intimiteit en erotiek goed samen kunnen gaan in een sterke relatie. Als psychotherapeut heeft ze veel stellen met deze problematiek behandeld. In dit heldere, soms provocerende boek, dat werelijk oplossingen biedt voor een probleem waar veel mensen tegenaan lopen, put ze uit de rijke ervaring die ze in haar praktijk heeft opgedaan.

Alexandra Reinwarth: Waarom ik van je hou mama. De mooiste liefdesverklaring om in te vullen en weg te geven

Het Relatiespel, samengesteld door relatiepsycholoog Pieternel Dijkstra, is een speelse, vrolijke manier om de liefde te versterken, elkaar beter te leren kennen en lastige kwesties uit de weg te ruimen. Je relatie versterken Het spel bestaat uit een groot aantal vragen over thema's als intimiteit, conflicten, huishoudelijke zaken, smaak, verleden en toekomst. Per thema zijn er kennisvragen, discussiekaartjes en opdrachten. Sommige vragen voer je onmiddellijk samen uit, andere blijven geheim. Maar allemaal versterken ze je relatie. Kortom, een intelligent kaartspel voor twee personen, waarmee je een relatie werkelijk verdieping geeft.

Bell Hooks: All About Love, New Visions

Dit prachtige invulboek is het meest persoonlijke cadeau dat je aan je moeder kunt geven. Ideaal voor Moederdag! 'Waarom ik van je hou mama' is een lief en vrolijk invulboek met diepgaande, grappige en emotionele vragen en opdrachten, allemaal met maar één doel: jouw liefde voor je moeder in woorden te vatten. Eenmaal ingevuld is het een bijzonder cadeau voor haar (denk aan Moederdag). Je kunt haar met niets of niemand vergelijken: mama. Ze is de eerste en grootste liefde in je leven. Ze biedt bescherming en troost, is je beste criticus en grootste fan. Desondanks, of misschien wel juist daarom, weten we vaak niet hoe we haar dat moeten zeggen. Daar komt nu verandering in! Schrijf op welke eigenschap je van haar had willen hebben, bedank haar voor al die keren dat ze je heeft overhoord en vertel haar wat je haar nooit cadeau zou doen. Deel je fijnste herinneringen en grappigste verhalen, allemaal om te zeggen hoeveel je van haar houdt.

Jan Storms: Destructieve relaties op de schop. Psychopathie herkennen en hanteren

Met 'Destructieve relaties op de schop' schreef Jan Storms het standaardwerk op het gebied van psychopathie, waarvan sinds verschijning in 2010 al meer dan 25.000 exemplaren verkocht zijn.

Psychopathie is een ernstige stoornis van het geweten, zo laat Jan Storms in zijn standaardwerk 'Destructieve relaties op de schop' zien. Je geweten is je innerlijke sturing die je ontwikkeling draagt in verbondenheid met anderen. Bij ongeveer 1 op de 20 mensen is het licht van hun geweten zo zwak dat zij zich innerlijk niet kunnen ontwikkelen. Psychopaten zijn erop uit om mensen in hun omgeving kapot te maken. In relaties hebben deze mensen weinig te bieden en vaak richten zij met bedrog, manipulaties en (psychisch) geweld grote schade aan.

Deze 'Psychopathie' roept de gedachte op aan mensen die zonder enige wroeging gruwelijke misdaden begaan. Deze extreme gevallen die de publieke opinie sterk beroeren zijn zeldzaam. Buiten de context van deze zweer zware misdaden stelt men de diagnose bijna niet, terwijl dat wel zou moeten. De huis-tuin-en-keukenpsychopaat is eigenlijk nog gevaarlijker omdat hij meestal moeilijk te doorzien is en jarenlang een destructieve invloed kan laten gelden.

Mjon van Oers: Narcistisch misbruik in de liefde. 50 vragen en antwoorden

Na Mjon van Oers' succesvolle debuut Voorbij het narcisme bleven er nog vele vragen over. Die beantwoordt ze in Narcistisch misbruik in de liefde. Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden is het tweede boek van Mjon van Oers. Na haar succesvolle debuut (Voorbij het narcisme) kreeg zij nog steeds heel veel vragen. Kennis is macht, vindt Mjon. Hoe meer je over narcisme en narcistisch misbruik weet, des te beter kun je je wapenen tegen de narcist en des te beter ben je in staat om je uiteindelijk los te weken uit de giftige relatie. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Trainingen & Workshops over liefde, zelfliefde en relaties

Ben jij er klaar voor om liefde werkelijk toe te laten in je leven?

Veel kennis over de liefde is geschreven in boeken. Ook worden er trainingen en workshops gegeven. Kies een manier die voor jou werkt en prettig aanvoelt. Zeg je nu: “boeken lezen is niet helemaal mijn ding” kijk dan eens tussen de mooie trainingen hieronder.

Zelfliefde & Healing

Balans

Kom weer in balans, werk met je intuïtie
via Zoma opleidingen

Neem de regie van jouw leven in handen
via Zoma opleidingen

Kom weer in balans en laat je burn-out achter
via Zoma opleidingen

Verbeter de verbinding met jezelf en met je kind
via Zoma opleidingen

Rust in je hoofd

Van single naar samen, relatie en superrelatie

Ebooks en leuke liefdesdingetjes in het Engels

Wil je meer lezen over nieuwe boekrecensies, inspiratietips, podcasts en updates over populaire boeken en volg #leesmee via @adviesboek (Instagram) of klik hieronder. 

Tot slot

Boekreviews

Podcasts

Inspiratietips

Populaire boeken