Boekreview: Brain food door Charlotte Labee.
Voeding voor gezonde hersenen.

In dit boek staan heerlijke gerechten die jou inzichten geven wat het beste is voor je hersenen uit de orthomoleculaire geneeswijze en neurowetenschap. Charlotte Labee geeft uitleg welke voedingsstoffen je  energie in je hersenen en een scherpere focus kunnen geven door middel van heerlijke gerechten en met achtergrondinformatie.

Boekreview:Charlotte Labee Brain Food voeding voor gezonde hersenen
Boekreview:Charlotte Labee Brain Food voeding voor gezonde hersenen
Boekreview:Charlotte Labee Brain Food voeding voor gezonde hersenen

Brainfood is een term die gebruikt wordt om voedsel aan te duiden dat specifiek gericht is op het verbeteren van de hersenfunctie. Dit type voedsel bevat ingrediënten die de bloedsomloop bevorderen, de neurotransmitters aanmaken en de cognitieve vaardigheden versterken. Brainfood kan bijvoorbeeld bestaan uit groente, fruit, noten, vis, eieren, volkoren producten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het idee is om de hersenen te voorzien van de juiste voedingsstoffen om ze optimaal te laten functioneren.

10 Verbeteringen bij het eten van brainfood:

  • Verbeterde concentratie en aandacht
  • Verhoogde energie en uithoudingsvermogen
  • Verbeterd geheugen en leerprestaties
  • Verhoogde productiviteit en efficiëntie
  • Verminderde mentale vermoeidheid en stress
  • Versterkt de hersenen en beschermt tegen veroudering
  • Verhoogde serotonine- en dopamine-niveaus
  • Verbeterde slaap en emotionele stabiliteit
  • Verbetering van de stemming en het algehele mentale welzijn
  • Versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen ziekten.

De reden dat ik dit boek van Charlotte heb gekocht is heel eenvoudig. In deze tijd na Corona kan je zelf steeds beter beïnvloeden hoe gezond je bent en hoe je dit kan blijven. Dus zocht ik meer achtergrondinformatie en vroeg mij af welke voedingsstoffen het beste voor mijn hersenen zijn. Veel mensen zijn snel opgebrand en het is erg lastig om ongezonde voedingspatronen te doorbreken. En ik ben veel boeken aan het lezen over Mindset. Maar nu heb ik dus ook dit boek dat helpt aan meer energie, een betere gezondheid, een scherpere focus en minder heftige gedachten!

 

Ik heb er een paar recepten eruit gehaald die ik vaak maak uit haar boek. Als eerste de linzensoep, zo lekker gezond en oer-hollands. Linzen zitten boordevol met eiwitten omdat ze essentiële aminozuren bevatten. En je krijgt er snel een verzadigd gevoel van. Persoonlijk vind ik die losse blokjes van knolselderij niet lekker dus pureer ik ze mee en maak de soep iets dunner door hem aan te lengen met water.

En dan mijn favoriet uit dit boek. De Groene Smoothie Bowl met Granola als ontbijt. Iedere morgen sta ik voor mijn zoon en mij een ontbijtje te pureren. Het is even wennen maar zo’n goed begin van de dag met dit gezonde ontbijt! 

Je pakt een paar handen spinazie, een avocado en wat fruit en doet het in de blender. Een beetje kokosrasp erbij en helemaal klaar voor de dag! Rauwe spinazie is echt DE superfood voor de hersenen. Het verbetert je immuunsysteem en vermindert ontstekingen. Naast vitaminen bevat het mineralen als mangaan, magnesium en ijzer. IJzer en magnesium zorgen voor energie. En vooral de rauwe bereiding zorgt voor de grootste hoeveelheid aan voedzame stoffen. Top begin van de dag toch? 

Het recept van de granola staat ook in het boek. Dit kan je zelf maken met verschillende noten, kokosolie en honing. Dit fijn malen en dan lekker de oven in. Eens in de week maak ik die en dan ruikt het huis echt zo lekker naar warme noten! 

Alle gerechten zijn helder en simpel omschreven met mooie foto’s. En dus voor iedereen makkelijk te maken. Door dit boek lees je wat er goed voor je is en welke stoffen wat voor je kunnen doen. Zodat je de hersenen en ook je lijf gezond kunt houden. Ik lees iedere keer weer een stukje in het boek over wat de stoffen uit een specifiek gerecht met je doen. En het is dan ook geen nieuwe stroming of dieet maar meer een lifestyle.

 Labee verteld: “Veel mensen met een depressie hebben darmklachten en veel mensen met darmklachten voelen zich neerslachtig, futloos of mentaal niet sterk. Je darmen staan niet voor niets bekend als je interne milieu en zijn betrokken bij veel disbalansen in het brein. Deze disbalansen belemmeren je in je denken, voelen, handelen en algehele functioneren. Je brein is de dirigent van je hele zenuwstelstel en van iedere beweging die je maakt. Ook sturen de hersenen (en darmen) jouw gedachten en gevoelens voor een groot gedeelte aan”.

Ik ben fan van deze lifestyle ondanks dat het niet makkelijk is al die suikers en ongezonde comfortfoood te laten staan!

Boekreview:Charlotte Labee Brain Food voeding voor gezonde hersenen
Boekreview:Charlotte Labee Brain Food voeding voor gezonde hersenen

Wil je nog meer weten en lezen over Charlotte Labee? Brain Balance is haar eerdere boek uit 2019. Hierin heeft ze het Golden Growth Model ontwikkeld. Dit praktische model helpt je in 6 stappen en 60 dagen structureel te veranderen. Zonder terug te vallen in oude gewoonten. In dit boek helpt ze je het model te doorlopen, zodat jij jouw dromen en doelen kunt realiseren! 

 

Naast de 6 stappen deelt ze in dit boek ook kennis over brainfood, de juiste voeding voor je hersenen. Met daarbij handige en lekkere recepten, een weekschema waarin vermeld staat wat de beste voeding is voor je hersenen. Jij als lezer krijgt exclusief toegang tot het brain balance platform waar je meer kennis, informatie en recepten zult vinden. 

 

Haar belofte aan jou: Als je dit boek leest en het Golden Growth model gaat toepassen: • word je iedere ochtend energiek wakker en heb je zin in de dag • ontdek je wat je levensdoel is • ga je jouw dromen leven • zal je stressniveau dalen • stijgt je productiviteit • worden je zorgen minder • krijg je helderheid over je eigen innerlijke processen.

 

Kortom, je krijgt balans met alles in je leven, zowel privé als zakelijk. Ja, ik weet het, dat is niet niks, maar zo werkt het wel. Als je het model helemaal integreert in je lifestyle, dan bereik je dit alles. Niet voor eventjes, maar voor altijd. 

Ook heeft zij een aantal Brain Balance journals uitgegeven. In schitterende kleuren die uitnodigen om stil je staan bij je gewoontes en die te veranderen! Schrijven in een journal heeft namelijk een bijzondere uitwerking op het brein. 

Het verhoogt het concentratievermogen en verlaagt het stressniveau. Het versterkt je denk- en leervermogen en boost je humeur en creativiteit. Maar nog belangrijker: dat wat je herhaaldelijk opschrijft en aandacht geeft, verandert iets in je neurale netwerken. 

Door dagelijks te journalen, verander je dus je hersenen. En als onvermijdelijk gevolg daarvan verandert ook je leven.

Tot slot haar uitgebreide productlijn van Charlotte Labee met voedingssupplementen die ervoor zorgen dat je lichaam en brein fit blijven of worden. Ze heeft allerlei supplements zoals: Brain Support, Multi Mama, Femaluse, Magnesium Bisglycinaat, Saffraan, Ester C 650, Indole 3-Carbinol, Magnesium Malaat, Omega 3 Capsules, Rhodiola, L-Theanine, Mucuna Pruriens, Schildklier Ondersteuner, Multi Vrouw, Muco, Memory Support, Gaba 500 & B6, Pre/Pro Biotica, Curcuma Bioperine, Ashwaganda, Magnesium Tauraat, Omega 3 Visolie, Omega 4 Algenolie, Multi Basis, Brain Effort, Vitamine K2/D3, Resveratrol en Vitamine B12. Ook heeft ze Collageen voor een mooie huid te koop. Lees wel goed de beschrijvingen die bij en op de verpakkingen staan. 

Klik hieronder om de boeken, journals en voedingssupplementen van Charlotte Labee te bekijken of te bestellen.

Wil je meer lezen over nieuwe boekrecensies, inspiratietips, podcasts en updates over populaire boeken en volg #leesmee via @adviesboek (Instagram) of klik hieronder. 

Ik gun iedereen een dosis geluk, persoonlijke ontwikkeling, groei, focus en inspiratie!

Volg je mee? #leesmee