Boekreview: DIY Goeroe van Raymond de Looze

Het doe-het-zelf boek over persoonlijke ontwikkeling waarmee je het jezelf kan aanleren!

Dit boek is de uitvinding voor de doe-het-zelver en de shopliefhebber! Een prettige manier om aan jezelf te gaan werken want je kan namelijk een los onderwerp kiezen waar op dat moment jouw interesse of pijn ligt. Ondertussen ga je wandelend en klussend door een enorm warenhuis vol met gangpaden die helder gestructureerd zijn en waar je dilemma’s kan aanpakken door gewoon een paar producten uit de schappen te pakken. Dingen kan uitproberen en verder mee te experimenteren. Even weg te leggen en weer op te pakken. Eigenlijk een soort bouwmarkt maar dan anders! Als je eenmaal gewend bent aan de structuur in het boek is het heel prettig lezen. En Raymond de Looze heeft bedacht dat je maar liefst twee boeken krijgt. Eentje voor jezelf, de homie edition. En eentje om door te geven aan iemand anders, dit is de Nomad edition. Die mag lekker op reis naar iemand die ook wil groeien en verbeteren. Of om gezellig samen te lezen en te bespreken. 

We hebben ondertussen ook een podcast opgenomen met
Raymond de Looze over de boeken DIY Goeroe en
Hoe je de beste versie van jezelf wilt worden
(en waarom je dat vooral niet moet willen).

Ga hier naar de podcast op Spotify of Youtube.

Maar hoe werkt het nu dat Do-It-Yourself Boek?

Er zijn zes vertrekpunten:

  • Je ziet ontwikkeling als continue flow
  • Je stelt goede vragen
  • Je reflecteert regelmatig
  • Je kijkt steeds anders
  • Je experimenteert
  • Je vindt geven even belangrijk als krijgen

Vandaar ga je zelf bepalen waar jij behoefte aan hebt en wat niet. En ook op het moment dat jij dat wilt. Want het boek is ingedeeld in gangpaden die je door elkaar heen kunt lezen. Ieder gangpad staat voor een onderwerp. En heeft geen vast volgorde. Dus ideaal voor de eigenwijze zelfklusser (We noemen geen namen!)

Twaalf onderwerpen:

Er bestaan 12 gangpaden die de volgende onderwerpen behandelen:

  1. acceptatie
  2. nieuwsgierigheid
  3. ruimte-leegte
  4. patronen
  5. de grens tussen twee mensen
  6. hollow-phrases
  7. betekenis en geluk
  8. invloed
  9. bewustzijn
  10. prettig confronteren
  11. overdracht
  12. focus

Ieder gangpad ingedeeld met dezelfde structuur. Hij start namelijk met een minidialoog, een leuke anekdote met heerlijke humor. Lekker concreet en dan nog een keer herhalend met een paar oefeningen. Er is geen ontsnappen aan of je het begrijpt of niet. Ik hou ervan!

Zelf vond ik het onderwerp: Hoe kan ik een moeilijk gesprek aan gaan? erg interessant. Dit kan je namelijk niet alleen privé maar ook zakelijk in veel verschillende situaties toepassen. Hij tikt verschillende onderwerpen aan in het boek: nieuwsgierigheid, patronen, de grens tussen twee mensen, hollow phrases, invloed, bewustzijn, prettig confronteren en overdracht. Hij laat je inzien in welke patronen je vast kan zitten. Hoe dat komt en vooral hoe je het kan voorkomen. Maar niet wie er schuldig is. Verder maant hij je tot rust door even stil te staan en relax momenten te creëren waardoor je naar binnen keert. Zo dat het natuurlijk aanvoelt en niet zweverig is maar je terugkeert naar je eigen authenticiteit.

Kortom hier kan je mee aan de bak. De tips en voorbeelden die gegeven worden zijn scherp, helder en praktisch. Hij geeft je inzichten om toe te passen op je werk of in gesprek te gaan met je vrienden of familie. Soms is het behoorlijk rationeel geschreven en mis ik een beetje de rol van intuïtie. Maar dit is een goede aanleiding voor een deel 2. Ik ben er helemaal klaar voor!

Kan je niet wachten? Bestel hem hieronder!

Wil je meer lezen over nieuwe boekrecensies, inspiratietips, podcasts en updates over populaire boeken en volg #leesmee via @adviesboek (Instagram) of klik hieronder. 

Ik gun iedereen een dosis geluk, persoonlijke ontwikkeling, groei, focus en inspiratie!

Volg je mee? #leesmee