Het is nu dinsdag en wanneer ik terugkijk op de week en zie wat ik allemaal heb gedaan, ben ik niet echt tevreden. Je wil altijd meer doen omdat je weet dat er volgende week weer zo’n stapel werk ligt te wachten. We maken onszelf druk en daar worden we eigenlijk stiekem wel blij van. Wij Nederlanders willen graag druk zijn, dat maakt ons belangrijk en daar worden wij gelukkig van. Dan tellen we mee en daarom plannen wij de hele agenda vol! Heerlijk om te kunnen zeggen dat we “druk” zijn, vervelend voor ons wanneer we eigenlijk beter weten.Wij hebben allemaal hetzelfde probleem. Geen tijd om de juiste dingen te doen en de dingen die we doen goed te doen. We willen en moeten van alles, zowel privé als zakelijk. We werken met meerdere agenda’s in een huishouden en proberen die planningen samen te brengen in een grote agenda. Die agenda is meestal van fysieke aard. Zo’n grote bureauagenda met zo’n touwtje om aan te geven in welke week we leven! En meestal is de vrouw des huizes de bewaker van het grote boek! Want er moet toch iemand zijn die ook af en toe in dat ding kijkt?Met de verregaande digitalisering lijkt iedereen meer grip te hebben op zijn agenda. Maar is dat ook zo? Het is leuk om een gadget te hebben op je telefoon die je helpt bij het plannen van je afspraken. Maar zijn we daar niet steeds meer afhankelijk van? Als het niet in de telefoon staat hopen we maar dat het grote boek antwoord geeft! Anders zijn wij niet waar we hadden moeten zijn en hebben wij iemand teleurgesteld door onze afwezigheid. Herkenbaar? Ongetwijfeld. Maar we zitten nu eenmaal vast in de technologische oplossingen, dus laten we er dan ook maar het beste van maken!


Te veel werk te weinig tijd

Hoeveel hooi wij op onze vork kunnen nemen verschilt per persoon. Ben je meer doener of een denker? Creëer jij je eigen werk of krijg je dat aangedragen door je manager? Ben je erg druk buiten werktijd? Werk je flexibel of moet je elke dag aanwezig zijn tussen 8 en 5? Werk je alleen op een kamer of zit je gezellig samen met je collega’s? ….We kunnen we nog wel even doorgaan met dit vragenvuur, maar ik denk dat we het zo wel duidelijk hebben. Iedereen is anders en we kiezen doorgaans zelf voor de situatie waarin we zitten. Dus dan moeten daar ook zelf iets mee!Wie bepaalt er nou of je te veel werk hebt? Wanneer jij erachter komt dat je steeds werk van deze week meeneemt naar volgende week, dan mag je concluderen dat je te veel werk hebt. Want anders had je het deze week wel afgemaakt toch? Maar iets wat jij teveel vindt, is voor een ander nog lang niet genoeg. En aangezien je niet werkt om te werken, zul je op enig moment iets met een ander moeten gaan bespreken of doen. En heb je niet af wat je af moest hebben, dan is dat waarschijnlijk het moment waarop die andere persoon bepaalt dat je te veel werk hebt. Ondanks dat we een lekker gevoel hebben omdat we zo “druk” zijn, balen we toch wel wanneer we nu met de neus op de feiten worden gedrukt.Dat moet dus anders! We hebben te veel werk en te weinig tijd. Dan moeten wij of nog harder werken of slimmer werken. Veel harder werken zal wel moeilijk gaan omdat een dag slechts 24 uur heeft. En we zijn naast ons werk ook al zo druk. Dus dat werkt niet. Slimmer werken dan maar! Maar hoe doe ik dat?


Prioriteiten stellen

Precies weten wat je moet doen en dan ook nog het gevoel hebben dat je het juiste doet. Al je gedachten ordenen en vastleggen om vervolgens keuzes te kunnen maken wat je vandaag gaat aanpakken. Dat is wat ik de hele dag doe. Elke morgen heb ik slechts 15 minuten nodig om te bepalen wat ik vandaag ga precies ga doen. En ik weet dan ook dat ik mijn doelstellingen ga halen. Hoe doe ik dat? Met Simpleology.foto(3)
Ik maak gebruik van een gratis online programma waarmee ik elke dag de juiste dingen doen en stap voor stap werk aan het realiseren van mijn doelstellingen. Ik combineer werk en privé optimaal en zorg ervoor dat ik per dag meer gedaan krijg. Het programma is ontwikkeld om al je ideeën en gedachten te ordenen, structuren en te plannen zodat je niets vergeet te doen op het moment dat het gedaan moet worden!We zijn vaak te druk met alles en doen dan alles maar 50%. Nu ben ik in staat om alles 100% te doen door niet alles NU te willen doen. Het grootste gedeelte van de dag ben ik bezig met werken. Artikelen schrijven, marketing, sales en planning. Maar er is nog meer wat mijn agenda vult waar ik niet alleen tijd voor moet vrijmaken, maar waar ik mij ook op moet voorbereiden. En dat is waar de eerste winst zit. Ik plan mijn acties verspreid over een periode voorafgaand aan het moment waarop iets af moet zijn. Door elke keer een “klein” gedeelte op te pakken werk ik consequent aan mijn doelstelling zonder dat ik mijn agenda “te veel” onnodig belast.Wanneer kun je nu echt prioriteiten stellen? Wanneer je overzicht hebt en precies weet wat je moet doen? Om die vraag te beantwoorden moet je tijd en energie steken in onderzoek. Wat wil ik en waarom? Doelstellingen formuleren en weten hoeveel tijd je werkelijk hebt om te werken aan de oplossing. Je zult merken wanneer je met Simpleology begint dat je te veel wilt en te weinig tijd hebt. Zeker wanneer je naast de zakelijke wensen ook nog eens je persoonlijke doelstellingen noteert. De kunst van het prioriteiten stellen is het durven! Jezelf de spiegel voorhouden en durven beslissen om iets aan te pakken, of juist niet!Ik kan nu zeggen dat ik mijn prioriteitenlijst op orde heb. Betekent dat dan dat ik klaar ben? Nee, zeker niet. Want elke dag kom ik erachter dat ik mijn doelstellingen weer moet bijstellen omdat ik sneller ga of het toch weer anders wil. Dat maakt het dynamisch en vreemd genoeg krijg ik toch meer voor elkaar.


Controle houden

De hele dag schieten er ideeën en gedachten door mijn hoofd die ik een plek kan geven om op een later moment te bekijken. Door vragen of reminders te mailen naar Simpleology weet ik zeker dat ik niets vergeet te onthouden en wanneer ik de volgende dag mijn “Daily Target Praxis” doe, verschijnen die vragen en reminders in mijn overzicht. Zo kan ik elke dag beslissen of ik er iets mee ga doen en zo ja wat en wanneer!Ik kan zo controle houden op de goede ideeën die mij dichterbij brengen bij mijn doelstellingen. En ik heb een “leeg hoofd” bij wijze van spreken omdat ik alles wat ik bedenk ergens snel en makkelijk kan opslaan. Van boodschappenlijstjes tot belafspraken en onderwerpen die ik wil nazoeken. Niets gaat verloren en dat geeft rust en controle. Daarnaast geeft Simpleology mij de mogelijkheid om doelstellingen te formuleren en concrete acties te plannen op basis van “Backward Planning”. Door chronologisch de stappen te volgen die ik nodig heb voordat mijn doel is gerealiseerd. Maar dan in omgekeerde volgorde!Ben je geïnteresseerd in de oplossing voor het stellen van prioriteiten en controle houden? Wil je werken aan het probleem van “te veel werk en te weinig tijd”? Ga dan eerst eens aan de slag met Simpleology voordat je je inschrijft voor een dure seminar of een boek aanschaft met de zoveelste praktische tips. Nu kun je direct zelf aan de slag met een gratis oplossing op het internet. Want hoe je het ook bekijkt……je moet het uiteindelijk zelf doen!Wil je meer weten over mijn ervaringen met Simpleology?[button_link url=”https://www.ondernemersadviesboek.nl/Contact/” style=”grey”]Neem contact op![/button_link] [button_link url=”https://www.ondernemersadviesboek.nl/timemanagement/” style=”grey”]Lees meer over Timemanagement[/button_link]