Wat is dat toch, kom ik bij een mooi bedrijf met allemaal vriendelijke en enthousiaste jonge mensen om al het personeel op de foto zetten voor het interne smoelenboek. Hoor ik bij de eerste 6 personen het volgende: “Ik heb hier toch zo’n hekel aan”, “ik vind dit helemaal niks” en “Ik heb het 5 jaar kunnen uitstellen, helaas moet ik nu echt”Dan denk ik: Waarom? Komt dat omdat het van je baas moet? Komt dat omdat het een “spiegel” momentje is? Of is het gewoon volledige ontkenning en wil je echt niet op de foto?Wat is er nu mooier dan om met ze aan de slag te gaan. Want mijn rol is duidelijk: zorgen dat er een mooie portretfoto komt die geschikt is voor “de baas” en een die naar tevredenheid is van de medewerker. Dus mijn opdracht is tweeledig. Het eerste gedeelte is getackeld. De set is zo opgezet dat bij iedereen de juiste belichting en houding kan worden aangenomen.Het tweede gedeelte is wat mij betreft eigenlijk het belangrijkste. Het contact maken met de persoon die op de foto moet. Eerst die hele, hele, hele hoge drempel kunnen verlagen en laten zien dat het dan best leuk kan zijn om weer een nieuwe “recente” foto van jezelf te hebben die bijvoorbeeld ook op LinkedIn kan.Kortom eerst vertrouwen creëren, tijd nemen en grappen maken zodat ze op hun gemak gesteld worden. Gelukkig gaat me dat goed af. Sterker nog bij mij is dat de sport, om mensen binnen een paar minuten in te laten zien dat ze niet de enige zijn die dit hebben. Zelf ben ik er ook geen kei in. Maar in het kader van het hoger doel doen we alles……Kortom ook dit geeft vertrouwen en iedereen zal er aan moeten geloven. We kunnen wel ergens moeite mee hebben maar het zal toch moeten gebeuren. Dus dan maar het beste er van maken toch? En als je ze dan het eindresultaat laat zien en ze mogen meebeslissen, zijn alle drempels zo laag dat ze bijna niet de leukste kunnen kiezen. En lopen met een grote glimlach en tevreden de kamer weer uit. Wat een geweldig vak heb ik toch!Wil jij meer weten over Klikklak.nu of heb je een concrete vraag over zakelijke portretten bij jou op kantoor? Bel of mail me, dan maken we een afspraak.