Ondernemersadviesboek, verbeter jezelf en lees boekreviews en inspiratietips!

Boekreview: Focus AAN/UIT door Mark Tigchelaar & Oscar de Bos

Hoe krijg je meer grip op focus? En daardoor meer rust, overzicht en controle over je gedachten? Pak de 4 concentratielekken aan en krijg hierdoor meer gedaan in een wereld vol afleiding. 

Bestel hem bij bol.com of 

managementboek.nl

Mark legt uit dat de personal assistent in je hoofd een soort zeef is. Deze zeef bepaald welke prikkels er wel en niet door gestuurd worden naar je bewustzijn.
Stel je bent gefocust en na een opstarttijd kom je in een flow. Als je hierin onderbroken wordt duurt het even voordat je er weer in zit. Maar als je wisselt ben je af.
Het verlies van hersencapaciteit door de wisseling heet aandachtsresidu. Je IQ daalt en je aandacht blijft hangen bij de vorige activiteit. Dit is het belangrijkste effect van concentratielekken. Hierdoor maken we 20% meer fouten.

Mark legt uit dat de personal assistent in je hoofd een soort zeef is. Deze zeef bepaald welke prikkels er wel en niet door gestuurd worden naar je bewustzijn.
Stel je bent gefocust en na een opstarttijd kom je in een flow. Als je hierin onderbroken wordt duurt het even voordat je er weer in zit. Maar als je wisselt ben je af.
Het verlies van hersencapaciteit door de wisseling heet aandachtsresidu. Je IQ daalt en je aandacht blijft hangen bij de vorige activiteit. Dit is het belangrijkste effect van concentratielekken. Hierdoor maken we 20% meer fouten.

Je IQ daalt tijdelijk met 10 punten en het duurt maar liefst 1 minuut om weer op je normale IQ te komen. Best heftig door slechts 1 mailtje dat binnenkomt.
Heel helder beschreven wat de grootste oorzaken zijn van het verdwijnen van je concentratie. 

 

Hieronder de 4 grootste concentratielekken:

1. Te weinig prikkels: verveling of saaie werkzaamheden en  daardoor hoeven je hersenen niet echt hard te werken en gaan op zoek naar extra prikkels. Hierdoor dwaal je af in gesprekken en krijg je bv last van geluiden in de kantoortuin.

2. Teveel interne prikkels: steeds op zoek naar afleiding zoals nieuwe berichten op twitter opzoeken. Eigenlijk onszelf afleiden door onszelf. De interne behoefte iets anders te willen doen of een todo-lijstje in je hoofd voor het slapen gaan.

3. Door te weinig brandstof door bv vermoeidheid. Te korte nachten. Dit is ook best een eye-opener voor een nachtbraker als ik.

4. Veel te veel externe prikkels: door bv telefoontjes van anderen, email en collega’s.

En niet normaal! Er zijn maar liefst 500 concentratielekken per dag. Dit zijn alle berichten die je hoofd te binnen schieten. Maar er is hoop! Door deze lekken te herkennen leer je hoe je de focus aan en uit kan zetten.

 

Ons hoofd, ons denkbrein kan ongeveer wel aan 1400 dingen denken per minuut. Dat is in onze prefrontale cortex.
Het denkbrein is de plek waar we informatie analyseren en besluiten nemen en plannen maken. Hoe intelligenter je bent hoe grotere de capaciteit van dat deel van je hersenen is. Dus hoe slimmer je bent hoe sneller je ook afgeleid zult zijn. Als je je wilt afsluiten voor afleidingen, kan dat door oa beheersing van noradrenaline en het multitasken. Als je teveel van noradrenaline hebt dan heb je stress, bij te weinig van dit stofje krijg je verveling.

Bij de juiste hoeveelheid van dit stofje kom je in de goede focus en flow. Gelukkig kan je de hoeveelheid van dit stofje zelf sturen zoals hij in het boek uitlegt.

Een groot deel van de taken die we per dag doen vraagt maar 20% van onze hersencapaciteit, hierdoor is er veel ruimte voor afleiding. Best schokking. Gemiddeld is het leestempo 250 woorden per minuut, hersenen gaan aan andere dingen denken want er is ruimte om aan andere dingen te denken. Het spreektempo is ongeveer 125 woorden per minuut. Ook hierdoor is je  hoofd gevuld met andere prikkels. Bij te weinig prikkels krijg je mindwandering. Dan denk je aan iets anders dan wat we aan het doen zijn. Vaak merk ik dat als mensen langzaam praten er verschillende ideeën opkomen in mijn hoofd, nu weet ik waarom dat dus is.

Verder heldere verschillen tussen:

Multitasken: hierdoor krijg je minder ruimte voor afleidende gedachtes of omgevingsprikkels. Een goed voorbeeld hiervan is tegelijkertijd luisteren en simpele tekeningen maken. Hierdoor is er minder snel leegte en verveling in je hoofd. En meer ruimte voor focus voor het gesprek.

Switch tasken: wisselen van aandacht tussen twee taken. Veel aandachtsresidu. Dan doe je 4 tot 10 keer langer over een taak. Wel bewuste aandacht tijdens het switchen. Eigenlijk als je door hebt dat je twee dingen tegelijk doet.

Autorijden en bellen, schijnt toch niet zo’n goede combinatie te zijn. De hersenen hebben dan minder denkkracht voor het verkeer. Niet aan te raden zegt Mark. Dit vond ik nou altijd wel een prettige combi. Persoonlijk denk ik dat het er vanaf hangt of je midden in Amsterdam een fietser moet ontwijken of op de cruise-control rijdt wel een verschil maakt, maar ik snap wat hij bedoelt.

Dan de Yerkes-Downson Law: wanneer we te weinig geprikkeld worden dwalen we af. Bij teveel prikkels krijgen we stress.

En we hebben maar liefst 50.000 gedachtes per dag. Zou dit ook nog uitmaken of je man of vrouw bent?

Wanneer het focus proces goed gaat, ontstaat er een flow. Het wordt makkelijker je werk te doen en lijkt minder inspanning te kosten. Maar als je wisselt ben je af.

Voor wie is dit boek geschikt?

Studenten, werknemers, zzp’ers, creatievelingen, ondernemers, leidinggevenden, teambazen, dromers, multi-taskers, kantoortuintypes. Iedereen die sneller en effienter door zijn to-do lijst heen wil komen en interesse heeft om te weten hoe je brein werkt.

Inzichten in: 

Hoe het meest efficiënt te werken en alle afleidingen te parkeren. Hoe ga je beter om met afleidingen op je telefoon zoals berichten en e-mails van collega’s en klanten. En waarom is het zo lastig om dat af te leren? Betere prioriteiten stellen, focus management, schakelen tussen projecten en hersenen leren opladen. Prikkels zijn sterk toegenomen door meer informatie te verkrijgen via internet. En het weerbaarder maken tegen stress en burn-out klachten. Maar hoe werkt je denkbrein? Hoe intelligenter, des te sneller afgeleid door noradrenaline en multitasken. De versnellingspook van ons brein.De kunst is grip te krijgen op onze gedachten en hierdoor rust, overzicht en controle te ervaren!
Is dit boek makkelijk te lezen? Erg makkelijk met prettige voorbeelden en trainingen zodat je het zelf kan proberen en toepassen. Prettig ingesproken.

Humor?

Als mannen ineens stilstaan tijdens het lopen, omdat ze moeten nadenken….. hahaha erg herkenbaar.

Ontbijtrituelen van Mark en Obama en de kledingkeuzes van Mark Zuckerberg. Eenvoud en vaste momenten.

Grappig voorbeeld over een vrouw die tegen bureaus aanliep omdat ze nog zo in haar hoofd zat. Door beperkte aandacht voor je hersenen. Gelukkig gaat het nu beter met haar!

Een spoedje van de pastasaus in je hoofd! Erg herkenbaar!

Voorbeeld van Claire, zo helder omschreven met ook hier gelukkig een goede afloop!

Picasso: dook echt de diepte in. Echt geen afleiding.

Heldere vergelijken met het hele dierenrijk en voedsel!

Heerlijke heldere relatie in de slaapkamer tussen telefoons, dopamine en sex.

Schrijfstijl:

Luchtig en zeer gedetailleerd beschreven. Makkelijke voorbeelden die prettig en herkenbaar zijn en erg goed onderbouwd.

Achtergrondinfo

Wie is Mark Tigchelaar? Een zeer gedreven man zo te horen en lezen met af en toe een vleugje humor. Hij studeerde neuropsychologie, en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en topsporters om hun prestaties te verbeteren. Er zijn diverse TEDx Talks van hem over de werking van het brein. En hij heeft vele focus trainingen gegeven. Heeft zijn eigen trainingsacademie.

Voor wie is dit boek een aanrader?

Mensen die in een kantoortuin werken. Of als je snel afgeleid bent. Tools om zo productief mogelijk te gaan werken en je collega’s en vooral je jezelf te helpen. Als je merkt dat je gedachten snel afdwalen. En op zoek bent naar rust, overzicht en controle over je gedachten. Weerbaarder tegen stress maar vooral meer grip krijgen op je eigen focus en flow.

Wat maakte de meeste indruk?

De ontelbare tips van Mark. Hieronder een aantal:

Plan de meest complexe vergadering het eerst in de ochtend.

Hard bellende collega’s die irriteren, dan is je taak te simpel dus die taak uitdagender maken. Bv sneller afkrijgen dan normaal, even de lat omhoog gooien. Huis schoonmaken om een soort rust in je hoofd te krijgen. Vul de leegte! Haha het werkt!

in je handen om meer aandacht bij je gesprek te hebben.

Werk je in een kantoortuin? Hoe kan dit efficiënter en kan je beter gefocust blijven op je werk. Door goede afspraken te maken en maak het dus bespreekbaar. Of werk in themablokken of themadagen: bv op 1 dag alle afspraken, hierdoor minder wisselingen en onrust.Niet te veel wisselen tussen projecten. Hier gaat het om verschillende projecten zoals een marketingplan schrijven, een  afspraak buiten de deur en bellen met klanten. Hoe meer projecten tegelijk hoe mindere focus. Met andere woorden minimaliseer taak wisselingen
Taken bundelen.Bv schrijftaken in de ochtend en lezen in de middag. In de ochtend hebt je meestal meer focus. Dit vind ik een erg heldere: maken van je belangrijkste doelen die je wilt doen per dag. En daar mee beginnen.
Niet doen: snel je mail checken voor dat je die meeting in gaat. Je hersenen blijven hangen in die mail ipv je meeting. Volgens het Ohio principe: Only handle this ones. 1x aanraken en zo snel mogelijk afmaken.
Meer rust door het hebben van een not to do lijst. Taken parkeren en uit je hoofd halen. Hoe kan je het beste teksten beter onthouden: lezen, lezen, onthouden en onthouden. Een handige als je veel stof moet doorworstelen..

Ommetje gaan lopen en daardoor gaan je gedachten minder afdwalen en heb je meer gerichte focus.Gedachten op te schrijven hierdoor uit je hoofd. Dat heet cognitieve distributie. bv in je agenda noteren of naar jezelf appen of mailen hierdoor ruimte in je hoofd. Meer focus en houd je minder vast in je hoofd. Leeg hoofd zorgt voor een betere focus.

David Allen met: Getting things done. Hierin omschrijft hij ook dat hij zijn hoofd leeg maalt door alles te noteren in zijn notitieboekje.

Nog een paar apps: als je inspiratie hebt die naar jezelf een mailtje stuurt met jou inspiratie wat je te binnen schiet. Of ruwe gedachtes uit je hoofd schrijven. Wel alles op 1 plek houden anders krijg je alsnog chaos. taak en projecten helder en inzichtelijk krijgen.
Focusreader.com Hier worden je ogen begeleid over de regels zodat je bewust het tempo van lezen kan aanpassen. Daardoor krijg je minder last van verveling. Vooral bij e-readers handig.

Piekerkwartiertje inbouwen: gedachtes opschrijven in maximaal 15 minuten wat je dwars zit, irriteert of last van hebt. Emoties onder ogen zien. De wipwap Amygdala: hierdoor emoties en analytisch denken in je denkbrein weer in balans.

Maken van checklisten: rust in je hoofd

Heldere voorbeelden als het Tesla model. Te lange dagen maken waardoor de productiviteit daalt. Regelmatig opladen om daarna weer te kunnen knallen. Pauzes zorgen ervoor dat je scherp blijft.

Wat is een echte pauze? Open (ontspanning) en gerichte  aandacht (inspanning, ook een youtube filmpje!). Focus en ont focus. Open aandacht challenge! Als je last hebt van geluiden van je collega is het tijd voor een pauze. Ook hier geeft hij zulke herkenbare voorbeelden.

DMN: Does mostly nothing.

Focus en minimalisme zijn ook duidelijk aan elkaar gelinkt.

We kunnen maximaal 6 uren per week kunnen focussen!

Oeps: veel slapen zorgt voor beter functioneren…  meer dan 6 uur slapen zorgt voor genoeg productiviteit. 

Wil je je slaap verbeteren: Vast slaapritme aanhouden en afsluitritueel. Stil en donkere omgeving om te slapen. 

Op je werk: 1 kanaal voor de urgente berichten met notificatie binnen een organisatie. Hierdoor meer rust om te werken.

Fijne heldere voorbeelden over duiken. Mooie parallel naar werken. Hoe heftiger de taak en hoe dieper de duik. Simpele taken met veel onderbrekingen is een korte duik. Complexe taken en weinig onderbrekingen is een diepe duik. En daarmee inzicht je focus en je wisselmomenten. 

Andere TIPS

Spreekuren inplannen, out of office bericht instellen, taken labelen. Indeling van een kantoortuin van voor naar achter: social corner, samenwerkblok, en focushoek. Stilteblokken instellen, geluidsisolatie goed regelen. Maak het bespreekbaar hoe het beste te werken en gebruik desnoods met speciale noise cancelling koptelefoons.

Een kenniswerker zonder focus is als een schilder zonder verf. Mooie uitspraak!

Tja en hoe met leidinggevenden om te gaan en die steeds met meer werk aankomen en hier dan toch de juiste focus houden, autonomie en prioriteiten kunnen blijven bepalen! En creativiteit stimuleren. En hoe om te gaan met de berg e-mails en het gebruik hiervan. 

Telefoon buiten de slaapkamer houden of overdag in een bureaulade verstoppen. Ik ga eens kijken of dit werkt.

Namen van mensen beter onthouden en omzetten in een beelden. Leuke voorbeelden worden hier gegeven. 

10 dagen focus challenge: 

Bepaal je doel

informeer collega’s 

en zet de timer aan

 

Hulp nodig van Mark of 

op zoek naar trainingen voor grotere groepen? 

Ga dan naar: 

https://focusacademy.com/

 

Dank je Mark, ik begrijp weer een beetje beter hoe die cellen in mijn hoofd werken!

#FOCUSAAN

Wanneer ga jij dit lezen?

Dit is echt een aanrader op het gebied van Focus!

Verkrijgbaar als:

Luisterboek, ebook en paperback

Cijfer: 0-10

9.5/10

*Alle foto’s in deze review zijn ter ondersteuning en citaten uit het boek: Focus van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos