De TOP10 populaire boeken voor meer FOCUS

Hoe kan je nu toch productiever werken? Ligt het aan die telefoon waar maar steeds nieuwe berichten afleiding geven? Of hoe kom je nu van die collega af die je maar blijft storen met lastige vragen en je daardoor uit je concentratie haalt? Of hoe kom je door die uitpuilende mailbox heen?  

Het rare is dat soms je een perfecte focus hebt en soms niet. Ik merk persoonlijk dat ik in de avond heel geconcentreerd kan werken. Het gevaar hiervan is natuurlijk dat je te lang doorgaat en die hersenen maar blijven malen totdat je in je bed ligt. Niet handig als je de volgende dag er weer vroeg uit moet. De kunst is om op gezette tijden, dus wanneer jij dit wilt in een complete focus te komen en helemaal vanuit Flow te werken. Helemaal in je eigen bubbel. Mark Tigchelaar omschrijft het heel goed en vergelijkt het met diepzeeduiken. Als je eenmaal ver onder water bent zit je in die bubbel. Haalt iemand je snel aan de oppervlakte door een whatsappbericht, dan duurt het best lang voordat je weer op dezelfde diepte bent. Vooral met alle afleidingen op je telefoon. Of die collega’s die steeds iets kleins komen vragen.

Wat is een diepe focus?

Diepe focus is een staat van intense concentratie waarin een persoon zich volledig richt op een enkele taak of activiteit, zonder afgeleid te worden door andere prikkels of afleidingen. Tijdens diepe focus is iemands aandacht volledig gericht op de taak en wordt het bewustzijn van de omgeving verminderd. Het vergt vaak mentale inspanning en kan een gevoel van voldoening geven als de taak succesvol wordt voltooid. Diepe focus kan worden bereikt door bijvoorbeeld afleidingen te minimaliseren, een stille omgeving te creëren en afleidende gedachten uit te schakelen.

Waarom is het van belang om in een diepe focus te komen?

Diepe focus is belangrijk omdat het ons in staat stelt om ons te concentreren op een taak of activiteit zonder afgeleid te worden door andere prikkels. Dit verhoogt de productiviteit, verbetert de kwaliteit van het werk en maakt het mogelijk om meer in minder tijd te bereiken. Diepe focus kan ook helpen om ons creatieve potentieel te benutten en ons gevoel van voldoening en zelfvertrouwen te vergroten.

Hoe kom je in een diepe focus? Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om in een diepe focus te komen:

Door deze stappen te volgen, kun je in een diepe focus komen en productiever werken. Het is belangrijk om te blijven oefenen en te experimenteren om te bepalen wat het beste werkt voor jou.

Hulp kan je krijgen om grip op je gedachten aan te leren via de cursus Grip op je gedachten

Hierin ontdek je:

 • Hoe je negatieve gedachten naar de achtergrond krijgt, zonder positief te hoeven denken
 • Hoe je kunt stoppen met vechten tegen alles wat er in je hoofd spookt
 • Hoe je kunt loslaten wat anderen van jou denken 
 • Hoe je kunt zorgen dat je je perfectionisme los kunt laten
 • Ontdek hoe je de chaos in je hoofd kunt stoppen en weer met RUST in je hoofd je leven kan leiden
 • Hoe je de strenge regels en eisen die je jezelf oplegt kunt loslaten

In deze cursus ga je leren hoe je voorkomt dat negatieve gedachten je leven overheersen, bekijk hieronder hoe het werkt!

Er zijn veel mensen die als experts op het gebied van focus worden beschouwd, vanwege hun uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied. Hier zijn enkele voorbeelden:

Hieronder tref je de 10 meest populaire boeken aan om je focus te verbeteren. Over het boek Focus van Mark Tigchelaar zie je hier al een review of klik op de foto van het boek en bestel bij bol.com. 

De TOP10 populaire boeken voor meer FOCUS

1

Jurgen Wolff
Focus Use the power of targeted
thinking to get more done

Feeling distracted? Scattered? Time is slipping away from you? You're not alone. But it doesn't have to be that way. Using revolutionary time management techniques you will find out how to super charge your mind power and focus on what matters most - your goals and your achievements. Focus shows you how to direct energy without distraction to the key tasks that lead you to success. Based on the latest research, these techniques make it easy for you to overcome information overload, stress and procrastination and concentrate on what's really important. Using these recent discoveries in time management, like how to achieve a state of flow that can lead to maximum achievement in minimum time, Focus will show you how you can move swiftly towards your most important goals. The result: you reach your goals quickly and with less effort.

2

Mark Tigchelaar
Oscar de Bos
Focus AAN:UIT

"Beknopt, vlot geschreven en praktische handvatten om meer uit je leven te halen.' Wouter de Jong, auteur van de bestseller Mindgym Inclusief online training! Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle. Lees dit boek en je ontdekt: hoe je slimme brain hacks inzet om niet meer af te dwalen hoe je met het "MTW'-principe structureel meer gedaan krijgt hoe je je kunt afsluiten voor de luidruchtigste collega hoe je de denkmachine stopt en makkelijker in slaap valt Mark Tigchelaar (1984) studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en topsporters om hun prestaties te verbeteren. Hij heeft verschillende TEDx Talks gegeven over de werking van het brein en wereldwijd hebben meer dan 100.000 mensen een focustraining bij hem gevolgd. Zijn eerdere boeken zijn in zes talen verschenen. Bestel hem hier bij bol.com

3

A. Weiser Cornell
De kracht van focussen luisteren
naar je lijf kan je leven veranderen:
een praktische gids

Focussen geeft je toegang tot de wijsheid van je eigen lichaam. Met deze even zachtaardige als krachtige vaardigheid bereik je positieve veranderingen in je leven. Bij het focussen geef je aandacht aan iets in je lijf dat nog vaag, maar wel voelbaar is en dat te maken heeft met een situatie in je leven. Als je bij dat 'iets' stilstaat, op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich kenbaar te maken. Het is een proces dat je helpt erachter te komen wie je in wezen bent, wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt. Het kan andere processen, zoals het ontwikkelen van je eigen kwaliteiten, allerlei vormen van therapie en lichaamswerk, je spirituele ontplooiing, ten goede komen. Ann Weiser Cornell, die talloze workshops in Noord-Amerika, Europa en het Verre Oosten heeft geleid, leerde het focussen bij Eugene Gendlin, de grondlegger ervan. In het begin had zij er moeite mee zich deze techniek eigen te maken, maar ze vond het belangrijk genoeg om door te zetten. Dat maakt haar tot de ideale auteur om het focussen bij de lezer te introduceren. Met behulp van De kracht van focussen kun je stap voor stap leren de wijsheid van je lichaam te verkennen en deze te laten doorwerken in je dagelijks leven.

4

Johann Hari
Stolen Focus
Why You Can't Pay Attention

Why have we lost our ability to focus? What are the causes? And, most importantly, how do we get it back? For Stolen Focus, internationally bestselling author Johann Hari went on a three-year journey to uncover the reasons behind our shortening attention spans. He interviewed the leading experts in the world on attention, and learned that everything we think about this subject is wrong. We think our inability to focus is a personal failing – a flaw in each one of us. It is not. This has been done to all of us by powerful external forces. Our focus has been stolen. Johann discovered there are twelve deep cases of this crisis, all of which have robbed some of our attention. He shows us how in a thrilling journey that ranges from Silicon Valley dissidents, to a favela in Rio where attention vanished, to an office in New Zealand that found a remarkable way to restore our attention. Crucially, he learned how – as individuals, and as a society – we can get our focus back, if we are determined to fight for it.

5

Erna de Bruijn
Focussen de kracht van innerlijk luisteren

Leer in contact te komen met wat je lichaam je vertelt We luisteren vaak te weinig naar de signalen van ons eigen lichaam. Focussen, een nog jonge maar intussen wereldwijd gebruikte techniek, helpt je om op een eenvoudige manier in contact te komen met wat je eigen wijze lijf je wil vertellen. In dit toegankelijke basisboek, geschikt voor zowel beginnende als meer geoefende focussers, brengt arts en focusexpert Erna de Bruijn de neerslag van haar jarenlange ervaring. Op een heldere en heel praktische manier toont ze hoe focussen helpt om emoties en gevoelens te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie. Daarnaast reikt ze ook wegen aan om als begeleider anderen in een focustraject bij te staan.

6

Gerjanne Dirksen Theo Compernolle
Van brokkelbrein naar focus
Praktijkgids voor docenten over aandacht, social media en het brein

Brokkelbrein door social media bij je leerlingen? Lees dit boek, ontdek waarom maar vooral hoe je weer balans brengt in die brokkelbreinen. Appjes, berichtjes, online gaming, filmpjes delen – social media zijn fantastisch, zeker voor een adolescent. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. De auteurs laten zien hoe drie breinnetwerken uit balans raken door frequent socialmedia-gebruik. Maar bovenal geven zij docenten tips om die balans te herstellen zodat aandacht makkelijker vast te houden is. Dit doen zij aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en meer dan vijftig praktijkvoorbeelden. Inclusief zes didactische breinprincipes en een voorbeeldles voor leerlingen over social media en het brein. Lees dit kleurrijke boek en ontdek: • hoe een ‘echte’ micro-pauze, ook tijdens de les, zorgt voor betere aandacht; • hoe je leerlingen kunt leren focussen en waarom aandachtsrituelen werken; • hoe je net als app-ontwikkelaars dopamine kunt laten stromen in de les; • waarom social media door de 4 G’s het adolescentenbrein zo boeien. Gerjanne Dirksen is de oprichter van het BCL Instituut, grondlegger van de zes breinprincipes en auteur van onder andere Breindidactiek. Theo Compernolle, voormalig hoogleraar, is een internationaal gerespecteerd docent op het vlak van stress en brein en auteur van onder andere Ontketen je brein. Gertie Verreck is directeur van het BCL Instituut. Het instituut dat workshops, opleidingen en lezingen verzorgt over breinleren en breinleiderschap.

7

E. Gendlin D. Duyster
Focussen en je dromen laat je
lichaam je dromen interpreteren

De hier beschreven methode om dromen te interpreteren is gebaseerd op de techniek van het focussen: een psychologisch veranderingsproces dat bereikt wordt door te luisteren naar gevoelens die diep in het lichaam merkbaar zijn, maar waarvoor geen woorden bestaan. Deze techniek is bij uitstek geschikt om dromen te interpreteren, omdat aandacht wordt besteed aan de vage, vluchtige gevoelens die dromen doorgaans achterlaten. De lichamelijke reactie van de dromer op vragen naar de betekenis van de droom wordt als belangrijkste toetssteen voor de droomduiding beschouwd - een toetssteen die dus bij de dromer zelf ligt en die in wezen onafhankelijk is van enige bestaande theorie. Focussen en werken met dromen door focussen is door iedereen te leren. Dit boek leidt de lezer aan de hand van duidelijke voorbeelden stap voor stap door dit leerproces. Eugene Gendlin heeft het direct vanuit zijn ervaring in zijn jarenlange praktijk geschreven; de voorbeelden zijn levendig en het vraag-en-antwoordspel levert even verrassende als overtuigende wendingen bij het duiden op. De theoretische beschouwingen zijn apart in een appendix opgenomen, omdat die geen voorwaarde zijn om de methode te kunnen volgen.

8

Rasmus Hougaard Jacqueline Carter
Voorsprong door focus verbeter je prestaties
op het werk door mindfulness

'Wat opvalt: zijn tips zijn erg praktisch' - NRC Handelsblad Korte review, binnenkort maar eens lezen.

9

Wouter de Jong Maud Beucker Andreae
Mindgym, sportschool voor je geest
in 12 weken meer focus, rust en energie

Samenvatting Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Wouter de Jong laat in Mindgym zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren. Door wetenschappelijke inzichten af te wisselen met praktische oefeningen en dankzij de vele mooie anekdotes, rake citaten en interessante weetjes zal dit boek zelfs de meest nuchtere lezers onder ons aanspreken. In de 'sportschool voor je geest' leer je: * Hoe je met meer aandacht kunt leven * Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is * Te willen wat je hebt * Je relatie met vrienden en collega's te versterken * Van je piekerdrift af te komen * Positieve emoties langer vast te houden * De edele kunst van het falen * Meer gedaan te krijgen in minder tijd 'De Jong is een kundig trainer die zelfs de grootste scepticus weet te raken en te verrassen.' CARICE VAN HOUTEN ' De Jong krijgt elke geest in beweging met zijn kennis en bevlogen energie.' DIEDERICK CROESE, CEO SINGULARITY UNIVERSITY NL Wouter de Jong is een veelgevraagd spreker, trainer en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassieen mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Maud Beucker Andreae is freelance journalist en schreef samen met De Jong dit boek. Ze publiceert onder meer in Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, JAN Magazine en Margriet. Online audio bestand op de website van mindgym!

10

Stefan van der Stigchel Stefan van der Stigchel
Grip op je aandacht
49 tips voor meer concentratie en focus

Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel deelt de 50 beste tips om je optimaal te concentreren, of je nu thuis of op kantoor werkt. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek en maakt korte metten met concentratiemythes. Hij begint bij de basics: de ideale dagindeling, het bereiken van flow en hoe je echt je batterij oplaadt tijdens een pauze. Heb je dat door, dan kun je je concentratie gaan optimaliseren: hoe het beste om te gaan met sociale media, de juiste cafeïne-strategie en hoe je bepaalde taken goed kunt combineren. Deze herziene editie bevat bovendien een paar gloednieuwe thuiswerktips die je helpen om ook op afstand geconcentreerd te werken. Kortom: met dit boek krijg je eindelijk grip op je aandacht, ook tijdens het thuiswerken.

Er zijn nog zoveel meer boeken die je helpen in een betere focus. Bekijk ze hier:

 

 

Deze boeken bieden verschillende perspectieven op focus, met inzichten en technieken om je focus te verbeteren en je leven te verrijken. Het is belangrijk om te onthouden dat focus een vaardigheid is die geleerd en geoefend moet worden, en dat het lezen van deze boeken slechts één stap is in het verbeteren van uw focus.

Als je dan eindelijk in die heerlijk diepe focus hebt zitten werken is het ook fin om manieren te leren om even te ontspannen en daarna weer terug in die focus te kunnen. Hier een paar goede manieren om te ontspannen:
 • Ademhalingsoefeningen: Neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te kalmeren en te ontspannen. Dit kan je helpen om even los te komen van waar je mee bezig was en daarna fris en gefocust terug te keren.
 • Korte pauze: Sta op, loop een paar stappen rond, strek je uit en geef jezelf een korte pauze. Dit kan je helpen om je geest even los te maken van je huidige taak voordat je weer aan de slag gaat.
 • Meditatie: Doe een korte meditatieoefening om je geest te verfrissen. Dit kan je helpen om je gedachten te kalmeren en je focus te herstellen.
 • Luister naar muziek: Luister naar een paar minuten rustgevende muziek om je geest te ontspannen en even uit je focus te stappen. Kies daarna voor muziek zonder afleiding om weer terug te keren naar je taak.
 • Kleine snack: Eet een gezonde snack om je energiepeil op peil te houden en je zintuigen te prikkelen met een kopje koffie. Dit kan je helpen om even los te komen en daarna met vernieuwde aandacht terug te keren naar je werk.
 • Fysieke activiteit: Doe een korte reeks van strekoefeningen, jumping jacks of een andere snelle fysieke activiteit om je lichaam en geest te activeren voordat je weer gefocust aan de slag gaat.
 • Wissel van omgeving: Ga even naar buiten voor een korte wandeling of verplaats jezelf naar een andere ruimte. Een nieuwe omgeving kan je helpen om je geest te verfrissen en je focus terug te vinden.
 • Humor: Kijk naar iets grappigs, zoals een korte komische video of een grappige meme. Lachen kan je helpen om even los te komen van je taken en je weer fris te voelen.
 • Visualisatie: Sluit je ogen en stel je voor dat je op een rustgevende plek bent, zoals aan zee of in een bos. Dit kan je helpen om je geest te kalmeren voordat je weer terugkeert naar je focuspunt.
 • Mindfulness: Doe een korte mindfulnessoefening waarbij je je bewust wordt van je zintuigen en gedachten zonder oordeel. Dit kan je helpen om even uit je focus te stappen en daarna weer met hernieuwde concentratie verder te gaan. Het boek Headspace met bijbehorende app schijnt goed te werken.
 • Ontspanningsgeuren: probeer er een paar uit die je herinneren aan iets leuks of lekkers.

Probeer deze technieken uit en ontdek welke het beste voor jou werken om even uit je focus te gaan en daarna weer terug te keren naar je taken. Zelf ben ik fan van de App Mediation Moments. Daar staan meditaties in, verschillende soorten muziek en luisterboeken om zo rust in je hoofd te krijgen. Hier de link om het 7 dagen gratis te proberen. Goede oordopjes helpen ook om je echt af te sluiten van je omgeving. Let wel op in het verkeer en zet ze niet te hard anders kom je in gevaarlijke situaties of krijg je oorschade.