Elke manager droomt van een top team die hem of haar helpt bij het verwezenlijken van de belangrijke doelstellingen. Elk radartje draait precies goed en op snelheid, zonder uitleg en overleg. Alles gaat vanzelf en vanzelfsprekend. Utopie of werkelijkheid? Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden en daarom zijn wij altijd zo druk met evaluatiegesprekken en incentive-programma’s. We willen grip op de output van ons team en als het even kan concreet sturen op resultaten voordat het team aan de slag gaat. Er is altijd wel druk van boven om beter te presteren en die druk geven wij dan weer door want wij kunnen het ook niet allemaal zelf!

Ondernemerschap

“Bij ondernemerschap denk je al snel aan het hebben en runnen van een eigen bedrijf. Maar dat hoeft niet. Ondernemerschap komt ook voor binnen een organisatie. Dit heet intern ondernemerschap.”

bron: www.entrepreneurconsultancy.nl

Ondernemerschap wordt vaak in verband gebracht met veel werken, vastberadenheid en altijd maar doorgaan. Zeker geen 9 tot 5 mentaliteit! Maar is dat ook zo? Zijn alle ondernemers echte workaholics? Ik denk van niet. Een echte ondernemer werkt hard omdat hij het leuk vindt om met zijn bedrijf bezig te zijn, om te groeien en zichzelf uit te dagen. Ondernemerschap heeft volgens mij meer te maken met het willen bouwen van iets nieuws of het werken aan verbetering van een bestaand bedrijf of product waarbij de ondernemer zelf kan bepalen hoe, wat en waarom hij dat doet. Een keuze maken en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Maar is dat dan wezenlijk anders dan een ambitieuze werknemer die er ook 100% voor gaat en ook wil bouwen aan een beter bedrijf?

Ondernemen is dus verantwoordelijkheid nemen. Maar waarvoor dan? Omzet en resultaat? Meer klanten? Continuïteit van het bedrijf? Dat is te makkelijk. Natuurlijk zijn dat verantwoordelijkheden die uiteindelijk bij de ondernemer liggen. Maar het gaat toch ook om de deelgebieden? De oplossingen die bijdragen aan de continuïteit van een bedrijf? Het maken van afspraken hoe we volgende maand meer omzet kunnen realiseren en wie dat moet gaan doen? Ondernemerschap binnen een organisatie is dan ook het initiatief nemen om zelf die extra stap te zetten zodat er ook echt meer omzet wordt gerealiseerd volgende maand. In plaats van de makkelijke weg te kiezen het anders durven doen. Op de kosten letten zonder dat je dat direct zelf in je eigen portemonnaie voelt. En met respect omgaan met de middelen die je hebt om te kunnen blijven ondernemen zoals je dat graag wilt. Hoe kun je nu als manager van bijvoorbeeld een logistieke afdeling zorgen voor zo’n bewustzijn? Wat moet je er nu doen om de mensen op het callcenter de juiste drive mee te geven zodat ze het echt voelen? Hoe mooi zou het zijn als jouw personeel elke klant in jouw winkel behandelt zoals jij dat zelf ook zou doen als ondernemer? 

Ondernemende werknemers

 

“Intrapreneurs hebben een vergelijkbare houding ten opzichte van het ondernemerschap als zelfstandige ondernemers en zien even vaak marktkansen.”

bron: nu.nl

Hoe herken je nu het ondernemerschap bij werknemers? Kijk je naar de resultaten of het proces? Is het die man van de afdeling administratie die altijd later naar huis gaat omdat hij ambitieus is? Of blijft hij langer omdat de trein toch pas vertrekt om half 6 en hij geen zin heeft om op het station te moeten wachten? Elke ondernemer is anders en dat geldt dus ook voor de werknemers. Je kunt de eigenschappen en kenmerken spiegelen aan jouw eigen waarden als ondernemer of je kunt een extern bureau vragen om een aantal competenties te omschrijven. Maar waarom vraag je het niet gewoon aan je werknemer? Als ondernemerschap dan zo divers wordt ingevuld, waarom probeer je er dan een label op te plakken?

Het lijkt mij zeer interessant om te leren wat een ander ziet als ondernemerschap. En hoe hij of zij daar een eigen invulling aan geeft. Ga eens een gesprek aan met die ene werknemer waar je de meeste moeite mee hebt wanneer het gaat om bijvoorbeeld inzet en motivatie. En vraag dan niet naar de bekende weg, maar probeer dat stukje ondernemerschap te zoeken. Vraag niet waarom hij of zij het anders doet, maar probeer er achter te komen hoe zijn manier van werken jou kan helpen bij wat jij nog moet leren. Klinkt allemaal wat vager en een beetje zweverig? Dat is het ook wel een beetje, maar het zet je wel aan het denken toch?