Verbeter je productiviteit; hoe jij meer kunt doen in dezelfde tijd.

Had de dag maar 48 uur dan krijg ik meer gedaan! Iedereen herkent het gevoel van gebrek aan tijd. Tijd is iets ongrijpbaars, als het weg is komt het nooit meer terug. We willen zo veel kunnen doen op een dag dat we eigenlijk altijd teleurgesteld terugkijken naar wat we daadwerkelijk hebben gedaan. Klinkt een beetje vaag, maar wel herkenbaar? 

Trainingen voor het verbeteren van productiviteit, efficiency en doelen stellen moeten ons helpen om steeds meer te realiseren in de korte tijd die we hebben. Maar kan ik het niet gewoon simpel zelf? Moet ik een training volgen of is er een andere oplossing?


Een leeg hoofd

Uiteindelijk doe je het altijd zelf of juist niet. Dat is jouw keuze. Het helpt wel wanneer je praktische middelen kunt gebruiken die je helpen bij het structureren van je werk, gedachten, ideeën en ambities. Wat er elke dag door je hoofd spookt aan de wildste nieuwe ideeën en oplossingen moet je ergens een plek kunnen geven zodat er geen enkele hersenspinsel verloren gaat. Klinkt goed toch? Hoe zou het voelen wanneer je letterlijk elke dag je hoofd leeg kunt maken en alle dingen die je afleiden bij het uitvoeren van je werk kunt blocken? Geen afleiding meer en toch alle gedachten ergens opgeslagen?


To do list

Het lijstje waarop we elke dag zetten wat we willen gaan doen. Zakelijk of privé, de lijst is divers en vooral te lang. Maar waarom gebruiken we eigenlijk zo’n lijstje? Omdat het ons een geweldig gevoel geeft wanneer we iets van dat lijstje kunnen afstrepen. Dan hebben we het gevoel dat we iets bereikt hebben, dat we iets hebben afgerond. Dat werkt door in ons humeur, daar wordt ik blij van! 

Maar tegelijkertijd worden we weer minder blij van een lijstje wat we niet helemaal kunnen afstrepen. Het niet afronden van ons werk geeft het gevoel dat we te druk zijn. Dat vertellen we graag aan anderen om aan te geven dat het goed gaat. Maar eigenlijk weten we wel beter.


Effectief en efficiënt werken

Effectief werken betekent simpel gezegd dat je doet wat je zegt dat je doet en daarmee ook het gewenste resultaat behaalt. Wanneer je dat ook nog eens in de gewenste tijd realiseert, ben je echt goed bezig!
Vaak wordt efficiency gekoppeld aan een zakelijk doel. Omdat we eenmaal veel met ons werk bezig zijn gaan we ook veel dingen zakelijk bekijken. Dat is prima wanneer het werkt. Maar wanneer we ook privé steeds meer worden uitgedaagd om de planning rond te krijgen, komen we onszelf wel eens tegen. 

Is het niet gewoon een kwestie van keuzes maken? Ja, eigenlijk wel. Maar je moet meer doen dan een beslissing nemen om iets wel of niet te doen. Het helpt wanneer je de juiste keuze maakt. En daar begint het probleem zich te vormen. Wat is nu de juiste beslissing? Wanneer heb je het goed gedaan? Voor jou een weet en voor iedereen om je heen een vraag.


Doelen stellen en realiseren

Begint het niet bij doelstellingen formuleren? Helder krijgen wat ik wil en dan zo concreet mogelijk een stappenplan maken? Het is zeker handig om te kunnen beschrijven wat je wil en misschien zelfs waarom je iets wil gaan doen. Motivatie is een belangrijk ingrediënt van de succesformule. Maar een doel zonder resultaat is maar een zin op een whiteboard of een mooie spreuk op een flyer. Door te denken in termen van resultaat kom je beter tot een omschrijving van je doel. 

Iedereen kent de SMART-methode om doelstellingen helder en duidelijk te kunnen formuleren. Maar de enige manier om iets te krijgen is door er voor te werken. Je moet iets gaan doen. Niet alles tegelijk en ook niet zo maar beginnen. Maar gestructureerd elke dag werken aan een klein stukje van de puzzel. Zodat je uiteindelijk het hele plaatje compleet hebt. Elke dag een “vinkje” zetten en weten dat je weer een stukje dichterbij bent. Dat is toch wat we allemaal willen?


Concentratie verbeteren

Het lijkt simpel, maar het is wel de basis. Sluit jezelf af van je omgeving en doe wat je moet doen! Ga daar zitten waar je het lekkerste kunt werken. Wanneer je eenmaal zit waar je zit en minder wordt afgeleid, kun je beginnen met je hoofd leeg te maken. Geen email en geen telefoon. Geen collega’s in de buurt, alleen jij en jouw werk….. Was het maar zo makkelijk. We willen allemaal wel een eigen werkplek waar we ongestoord aan de slag kunnen. Allemaal een directiekantoor! Maar alleen een rustige plek zal je niet helpen om 100% geconcentreerd te zijn op je werk. Het verbeteren van je concentratie heeft ook weer met keuzes te maken.


Stel je voor dat je iets moet doen waar je helemaal geen zin in hebt. Dan kun je afgezonderd ergens gaan zitten zodat je beter geconcentreerd dat gaat doen waar je toch echt geen zin in hebt. Maar ik denk toch dat de afleiding dan groter is dan wanneer je iets doet wat je echt te gek vindt in een drukke kantooromgeving met telefoon en pratende collega’s! Dus concentratie heeft ook te maken met de rust in je hoofd. Geen afleidende gedachten meer. Alles wat je bedenkt en bedacht hebt, staat ergens veilig opgeslagen. Dus geen idee gaat verloren en je kunt je volledig richten op wat je wilde gaan doen.


De oplossing

Het ligt voor de hand om een software-oplossing te gebruiken om je te helpen bij het beheersen van jouw productiviteit. Maar dat is niet 100% de oplossing. Het blijft jouw keuze hoe je omgaat met de middelen die je aangereikt krijgt. In een training of een workshop ben je vaak enthousiast en ga je met goede moed de dagen daarna aan de slag. Maar weken na de training val je toch al weer snel terug in oude gewoonten. Logisch want mensen zijn gewoontedieren. Daar kunnen we dus niets aan doen. 

We willen wel, maar het gaat niet makkelijk. Dus de oplossing ligt in het veranderen van mijn gewoonte? Daar lijkt het wel op. Maar hoe doe je dat? Door vaak te herhalen en jezelf te leren dat de nieuwe manier van werken echt werkt. Heb ik daar niet een ijzeren discipline voor nodig? Ja, en daar kun je zeker hulp bij gebruiken!


Conclusie

Wil je ook weten hoe jij meer kunt doen in dezelfde tijd? Zonder dure seminar te moeten volgen? Trainen wanneer jij dat wil en wanneer jij tijd vrij hebt gemaakt? Kijk eens op Simpleology. De gratis oplossing voor iedereen die wil leren hoe je optimaal gebruik kunt maken van kostbare tijd!

Verder kan je natuurlijk altijd meer inspiratie opdoen in één van de onderstaande bestellers op het gebied van productiviteit. 

Klik op de foto en bestel bij bol.com!

David Allen 

Getting things done 

de kunst van stressvrije productiviteit

Samenvatting

Een geheel herziene en geactualiseerde editie van de internationale bestseller over persoonlijke productiviteit.

Getting Things Done is de ultieme methode om productiever te zijn en overzicht te geven. Het stelt je in staat om snel informatie te filteren en wat relevant is onder te brengen in een extern 100 procent betrouwbaar systeem. 
Deze methode is ontwikkeld omdat David Allen merkte dat de bestaande timemanagement methodes simpelweg niet (meer) aansloten bij de huidige werksituatie. David Allen heeft het boek van begin tot einde herschreven met belangrijke aanpassingen en nieuw materiaal, waardoor het weer relevant is voor de werkvloer van vandaag.

Structure Days Daily Growth Planner (4 Weken) – 

Sneller je doelen behalen – Planner – Productiviteit – Persoonlijke ontwikkeling – Meer Succes – 

Tool om beter overzicht te krijgen in je vooruitgang.

De Tool voor Maximale Prestaties

Dit is de ideale tool om snel succes te behalen in je doelen, of die nou op de korte termijn zijn of voor de lange termijn. Krijg alle inzichten en tools om snel voortgang te maken in de ontwikkeling naar je doelen. Daar mag je best wel een ondersteunende planner en handigheidjes bij gebruiken.

Hogere productiviteit en een beter overzicht

Dit product bevat niet alleen een planner, maar ook andere componenten om je doelen beter en sneller te behalen. Het menselijke wezen heeft zo zijn valkuilen en om sneller progressie te boeken en om je doelen te behalen, zijn er diverse trucjes om zo een voorsprong te krijgen op je concurrentie en jezelf. Jij bent eigenlijk in concurrentie met jezelf. Omdat je telkens een strijd moet aangaan om jezelf te masteren.

Word de beste versie van jezelf

Ga voor een dagelijkse verbetering en groei op de lange termijn. Doe dit met affirmaties, notities en zelfreflectie om the blind spots in kaart te brengen, je inkomsten en uitgaven bijhouden, mindset oefeningen en natuurlijk de planner zelf.

Krijg snel resultaat dankzij meer overzicht.

Neem controle over je tijd, dagen en je leven.

Boost je succes en je persoonlijke ontwikkeling. 

Zet jouw zwakke plekken in kaart en master jezelf.

Stel doelen en zorg dat je er dagelijks mee bezig bent.

Krijg meer financieel succes of succes op andere gebieden.

Charles Duhigg 

Slimmer sneller beter het geheim van productiviteit thuis en op het werk

Samenvatting

Slimmer sneller beter 1e druk is een boek van Charles Duhigg uitgegeven bij Ambo|Anthos. ISBN 9789026329418

Het geheim van productiviteit thuis en op het werkVoor iedereen die slimmer wil werkenIedereen zou meer willen doen in minder tijd. Maar met simpelweg harder werken en meer to do-lijstjes alleen gaat dat niet lukken. Essentieel is een verandering in hóé we denken, doelen formuleren, teams samenstellen en beslissingen nemen. Dat is de prikkelende stelling van Charles Duhigg, auteur van de bestseller ‘De macht der gewoonte’.In ‘Slimmer sneller beter’ volgen we in acht casestudies het pad van enkele beroemde instellingen, die elk een belangrijke verandering in hun werkproces implementeren. Zo leren we hoe Disney het team van Frozen wist te prikkelen om sneller creativiteit tot stand te brengen door de juiste spanning te creëren, hoe het U.S. Marine Corps haar basistraining omgooit met beter gemotiveerde rekruten als gevolg, en hoe zowel Toyota als de FBI de betrokkenheid en innovatiekracht van hun werknemers vergroten door de belangrijke beslissingen aan hen over te laten.In ‘Slimmer sneller beter’ worden de key learnings van grote organisaties gepresenteerd in verrassende verhalen. De nieuwsgierigheid van de auteur en het rijke onderzoek waar hij uit put leveren een boek vol verrassende inzichten op. Hárder werken maakt organisaties en werknemers niet per se sneller en beter. Het geheim van productiviteit zit hem in slímmer werken.

Adam Merrill Kory Kogon 

De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit 

getting the right things done

Samenvatting

De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit 1e druk is een boek van Adam Merrill uitgegeven bij Business Contact. ISBN 9789047008255

Verdrinken in een berg werk of op de toppen van je kunnen werken, dat is de keuze. Of
eigenlijk: de 5 Keuzes. FranklinCovey ontwikkelde een krachtige methode – gebaseerd op de
kennis van Stephen Covey (bestsellerauteur van De zeven eigenschappen), de laatste ontdekkingen in de neurowetenschap en jarenlange praktijkervaring – waarmee je je
productiviteit en persoonlijke effectiviteit meetbaar verhoogt.

De methode helpt je in te zien waar je je kostbare tijd, energie en aandacht aan moet besteden
om datgene te bereiken wat voor jou het belangrijkst is. Dankzij de 5 Keuzes word je
proactief, focus je op wat echt het verschil maakt, krijg je dingen voor elkaar, maak je
het leven makkelijker met behulp van technologie – en je krijgt er nog energie van ook.
Met de 5 Keuzes ontstijgen individuen, teams en organisaties het doorsnee-efficiëntieniveau en bereiken ze het niveau van buitengewone productiviteit.
Met praktijkvoorbeelden uit de Benelux.

Gaillard 

Stress, productiviteit en gezondheid

Samenvatting

Stress, productiviteit en gezondheid 2e druk is een boek van Anthony Gaillard uitgegeven bij Boom Uitgevers Amsterdam. ISBN 9789052615837

Werk en stress zijn voor veel mensen onlosmakelijk verbonden. Maar is die ongezonde reactie op de eisen die het werk stelt wel echt nodig? Gaillard gaat uitvoerig in op het functioneren van mensen in werksituaties. De centrale vraag daarbij is: kunnen we hard werken zonder daar ziek van te worden? Ofwel: kunnen we effici werken, en tegelijkertijd tevreden zijn en gezond blijven?
De rode draad in deze geheel herziene, nieuwe editie van dit standaardwerk is de balans tussen productiviteit en gezondheid. De inhoud is geactualiseerd en uitgebreid, met name bij de onderwerpen werkdruk, burnout, stresstolerantie en interventie.
Een must voor personeelsmanagers, HR-managers, ergonomen, A&O-psychologen, gezondheidspsychologen, bedrijfsartsen, medewerkers bij ARBO-diensten en RIAGG’s, re egratiedeskundigen, mediators, en zij die dat willen worden: studenten WO en HBO.
Prof. dr. A.W.K. Gaillard is verbonden aan TNO Technische Menskunde te Soesterberg en de Vakgroep Psychologie van de Universiteit van Tilburg. Hij ontving in 1997 de Drs. J.J.F. van den Bergh Prijs voor Stress, productiviteit en gezondheid.

Dik Bijl Wim Kweekel 

Resultaatgericht organiseren 

productiviteit en plezier in werk

Resultaatgericht Organiseren

Sharon Vandousselaere 

Persoonlijk leiderschap

Meer productiviteit in zes stappen met personal energy management. 

Samenvatting

Wil je tools om beter met werkdruk en stress om te gaan? Dit boek helpt je om het beste uit jezelf te halen en je werkmotivatie en gezondheid te versterken. Daardoor werk je aan je welzijn en energiepeil en verbeter je bovendien jouw werkproductiviteit en prestatie tot 45%.
Zes principes van personal energy management vormen de rode draad waarmee dit boek je op weg zet naar meer balans tussen zakelijk succes en levenskwaliteit.

Een inspiratie en werkboek voor leiders die een succesvolle carrière willen uitbouwen en toch het respect voor hun lichaam en geest willen behouden.

“Een zeer onderhoudend en praktisch boek dat je leven zal veranderen en verbeteren.” – Erwin Vandousselaere, CEO Summa, 11e beste Belgische maakbedrijf in de MT top 100 2019

“Indien ik dit boek eerder toegepast had, zou ik mijn managementjob waarschijnlijk niet opgegeven hebben. Een “must have” voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen.”-Tatjana Vandenhouweele, voormalig IT-manager bij Daikin Europe N.V.

“Kennen we de verborgen kost van het absenteïsme, het personeelsverloop of een algemeen gevoel van zich ‘niet jeunen op en in het werk’? Het taboe om in deze soft vaardigheden te investeren is dan wel gedaald, maar nog steeds is er een luide roep naar concretisering en objectivering. In haar boek geeft Sharon een solide houvast en richting voor alle bedrijfsleiders en leidinggevenden die willen investeren in duurzame groei bij zichzelf, hun teams en hun bedrijven. Met haar inzet voor objectieve meting, research en evidence-based technieken overstijgt ze het niveau van lippendienst voor de goede zaak.” – Carl De Clercq, Human Capital & Business Mentor, H-art Matters, voormalig HR Director Vandemoortele, Alpro, Balta, Ernst & Young, Greenyard Foods

“Dit boek geeft op een glasheldere manier inzichten in de meest recente gegevens over het brein en communicatie. Een echte aanrader”-Dr. Luc Swinnen, Stress Management Consultancy

“Diepe zingeving is een ontembare kracht. En die kracht is in ieder mens aanwezig. Dit boek helpt je om jouw kracht te vinden.” – Ann Baecke, auteur “Leider zonder masker”

“Dit boek leest vlot, biedt een juiste mix van theorie en praktijk, stimuleert, is technisch heel bevattelijk en bruikbaar vertaald. Kortom: het boeit! Heel knap” – Franky Van Hamme, Stress- en burn-out coach, voormalig Vice President Marketing and Innovation Alpro

“Dit boek begint waar de meeste theorieën ophouden, nl. bij de vraag HOE. In theorie is het allemaal zo gemakkelijk gezegd, maar doe het maar eens!’ – Judith Van Felius, hoofddocent & Course Director International HRM, Saxion University of Applied Sciences

“Pas de 21e-eeuwse tools uit dit boek toe en ervaar hoe je bedrijf, je werknemers en ook jijzelf op elk vlak makkelijk en duurzaam kunnen groeien en bloeien.”-Ria Verplancke, mental coach, voormalig CEO van merken- en octrooibureau Bureau Verplancke

IPSE studies 4 – De Nederlandse netwerksectoren 1980-2015 

Jos Blank Alex van Heezik IPSE studies 4 – 

De Nederlandse netwerksectoren 1980-2015 Productiviteit van Overheidsbeleid, deel 4

Samenvatting

IPSE studies 4 – De Nederlandse netwerksectoren 1980-2015 1e druk is een boek van Jos Blank uitgegeven bij Eburon Uitgeverij. ISBN 9789463011709

Drie Nederlandse netwerksectoren: de drinkwater-, energie- en spoorsector staan centraal in dit vierde en laatste deel van de reeks ”Productiviteit van het overheidsbeleid”. Deze netwerksectoren hebben de afgelopen 35 jaar sterke veranderingen ondergaan. Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het liberaliseringsbeleid, dat in de jaren tachtig een aanvang neemt en als eerste bij de netwerksectoren wordt toegepast. Verzelfstandiging en deels ook privatisering van de overheidsbedrijven én de introductie van marktwerking zijn de belangrijkste ingrediënten van het liberaliseringsbeleid. Daarnaast wordt in de drinkwater- en energiesector aangestuurd op een aanzienlijke schaalvergroting.

Wat dit beleid en de daarbij toegepaste instrumenten hebben betekend voor de productiviteitsontwikkeling van de verschillende netwerksectoren wordt in dit boek uitvoerig belicht. Op basis van deze bevindingen gaan de auteurs na welke beleidsinstrumenten de beste kansen bieden om de productiviteit van de netwerksectoren – of nog breder de publieke sector – positief te beïnvloeden.

Verhoging van de productiviteit van publieke diensten draagt sterk bij aan vergroting van de welvaart en beheersing van de overheidsuitgaven. De afgelopen decennia zijn ingrijpende hervormingen doorgevoerd om de productiviteit in de publieke sector te stimuleren. In de reeks Productiviteit van overheidsbeleid wordt het succes en falen van deze overheidsinterventies in beeld gebracht. Belangrijk doel hiervan is lessen te trekken voor het huidige en toekomstige beleid. Welke instrumenten werken en welke ingrepen kan de overheid beter nalaten? Om daar zicht op te krijgen wordt in de reeks Productiviteit van het overheidsbeleid de samenhang tussen beleid en productiviteit op vier beleidsterreinen onderzocht: onderwijs, zorg, veiligheid en infrastructuur.

Prof. dr. Jos L.T. Blank is hoogleraar Productiviteit van de Publieke Sector aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van het Centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies (samenwerking CAOP, TU Delft en de EUR). Hij is een erkende autoriteit op het gebied van productiviteitsmeting in de publieke sector en treedt al decennia lang op als adviseur voor politici, beleidsmakers en vertegenwoordigers van publieke instellingen en organisaties.

Dr. Alex A.S. van Heezik is sinds 1993 zelfstandig onderzoeker op het gebied van de publieke sector. Hij richt zich daarbij voornamelijk op het uitvoeren van historische beleidsevaluaties en (kwantitatieve) trendanalyses. De doelmatigheid en productiviteit van het beleid staat hierin vaak centraal.

Jos Blank Alex van Heezik 

Productiviteit van Overheidsbeleid 3 – 

De Nederlandse Veiligheid en Justitie 1980-2014

Samenvatting

Productiviteit van Overheidsbeleid 3 – De Nederlandse Veiligheid en Justitie 1980-2014 1e druk is een boek van Jos Blank uitgegeven bij Eburon Uitgeverij. ISBN 9789463011334

Verhoging van de productiviteit van publieke diensten draagt sterk bij aan vergroting van de welvaart en beheersing van de overheidsuitgaven. De afgelopen decennia zijn ingrijpende hervormingen doorgevoerd om de productiviteit in de publieke sector te stimuleren. In de reeks ”Productiviteit van overheidsbeleid” wordt het succes en falen van deze overheidsinterventies in beeld gebracht. Belangrijk doel hiervan is lessen te trekken voor het huidige en toekomstige beleid. Welke instrumenten werken en welke ingrepen kan de overheid beter nalaten? Om daar zicht op te krijgen wordt de samenhang tussen beleid en productiviteit op vier beleidsterreinen onderzocht: onderwijs, zorg, veiligheid en infrastructuur.

In dit derde deel van de reeks staat de Nederlandse veiligheid en justitie centraal. Door de sterke toename van de criminaliteit in de jaren tachtig en negentig komen veiligheid en justitie in Nederland steeds meer onder druk te staan. Ook andere maatschappelijke trends, zoals de individualisering, de groei van de economische activiteit en de sociale zekerheid en de toenemende complexiteit van de samenleving dragen hieraan bij. Als gevolg van deze ontwikkelingen is er sinds 1980 een voortdurende roep om hogere budgetten voor veiligheid en justitie. Die roep wordt vaak gehonoreerd, maar tegelijkertijd probeert het beleid de kostengroei te beheersen. De belangrijkste beleidsstrategieën zijn het vergroten van de autonomie, het introduceren van prestatiebekostiging en het stimuleren van schaalvergroting.

Wat dit beleid en de daarbij toegepaste instrumenten hebben betekend voor de productiviteitsontwikkeling van de verschillende V&J-sectoren (politie, rechterlijke macht en gevangeniswezen) wordt in dit boek uitvoerig belicht. Op basis van deze bevindingen gaan de auteurs na welke beleidsinstrumenten de beste kansen bieden om de productiviteit van de zorg voor veiligheid en rechtsbescherming – of nog breder de publieke sector – positief te beïnvloeden.

Prof. dr. Jos L.T. Blank is hoogleraar Productiviteit van de Publieke Sector aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van het Centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies (samenwerking CAOP, TU Delft en de EUR). Hij is een erkende autoriteit op het gebied van productiviteitsmeting in de publieke sector en treedt al decennia lang op als adviseur voor politici, beleidsmakers en vertegenwoordigers van publieke instellingen en organisaties.

Dr. Alex A.S. van Heezik is directeur van het onderzoeksbureau Beleidsresearch.nl en als senior- onderzoeker verbonden aan IPSE Studies. Hij richt zich daarbij voornamelijk op het uitvoeren van historische beleidsevaluaties en (kwantitatieve) trendanalyses. De doelmatigheid en productiviteit van het beleid staat hierin vaak centraal.